Διακήρυξη του 15ου Συνεδρίου της ΠΔΟΓ

WIDF ΔΗΛΩΣΗ XV ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Brazilia – 12.4.2012

Εμείς, οι αντιπρόσωποι στο XV συνέδριο της ΠΔΟΓ, που προερχόμαστε από 53 χώρες, συναντηθήκαμε στην Μπραζίλια της Βραζιλίας στις 8-12 Απριλίου 2012, και με τη μαχητικότητα και τον αγώνα μας απευθύνουμε χαιρετισμό στις αγωνιζόμενες γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Βρισκόμαστε σε συνθήκες βαθιάς δομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, η οποία έχει αντίκτυπο σε διάφορους κομβικούς τομείς της ζωής των γυναικών σε όλο τον κόσμο, κυρίως όμως στη ζωή των εργαζόμενων γυναικών. Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για κρίση χρέους ή διαχειριστική κρίση, αλλά κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, ανεξάρτητα αν αναφερόμαστε σε κυβερνήσεις είτε νεοφιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές ή φιλο-ιμπεριαλιστικές.

Η κρίση αυτή προκάλεσε μαζική ανεργία, η ασφάλεια της εργασίας έδωσε τη θέση της ευέλικτες μορφές απασχόλησης, μείωσε τους μισθούς, τις κοινωνικές παροχές και τις συντάξεις για τις γυναίκες και διέρρηξε το δικαίωμα στην Υγεία, την Παιδεία και τη Μητρότητα.

Η κρίση αυτή είχε επίσης ως αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία οδήγησε σε κλιματικές αλλαγές και σε μια σοβαρή παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ιδίως στην Αφρική και την Ασία.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για το βάθεμα της κρίσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και επιθέσεων, που αυξάνει τον κίνδυνο πολέμων. Σήμερα οι κίνδυνοι αυξάνονται, επειδή το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Με τη νέα συνθήκη του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε στη Λισαβόνα το 2010, ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πόλεμοι μεγιστοποιείται μέσα από τον συγκεκριμένο αιμοτοβαμμένο μηχανισμό του ιμπεριαλισμού. Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι τα πρώτα θύματα των πολέμων και της κατοχής.

Έτσι,

Απαιτούμε την απομάκρυνση όλων των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο και εναντιωνόμαστε στην εγκατάσταση των αντιπυραυλικών ασπίδων σε όλο τον πλανήτη.

Υπερασπιζόμαστε έναν κόσμο ειρηνικό και χωρίς πυρηνικά όπλα, και γι αυτό ζητάμε την κατάργησή τους και καταδικάζουμε τον ιμπεριαλισμό για την στρατιωτικοποίηση του πλανήτη.

Απαιτούμε να σταματήσει η στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, που έγινε ο νέος άξονας της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ.

Απαιτούμε να σταματήσει κάθε μορφή διάκρισης και βίας κατά των γυναικών, ο αποκλεισμός των γυναικών, η εμπορία (τράφικιγκ) γυναικών και παιδιών και η σεξουαλική εκμετάλλευση, η πορνεία και η διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης απαιτούμε να σταματήσει οποιαδήποτε παρεμπόδιση πρόσβασης στους πόρους και την απασχόληση, και να υπάρξουν ίσοι όροι για τις γυναίκες προκειμένου να επιτυγχάνεται η οικονομική αυτονομία τους. Πήραμε θέση εναντίον του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών, που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε κατά της ενδοοικογενειακής βίας, που αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και υπονομεύει την ισότητα των φύλων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστινιακό λαό και προς τις γυναίκες της Παλαιστίνης που υποφέρουν από την επιθετικότητα των ΗΠΑ και της ισραηλινής κατοχής.  Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να σταματήσει η κατοχή και να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες, να απελευθερωθούν οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι και να καταργηθεί το τείχους του απαρτχάιντ.

Καταδικάζουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά του Ιράν, της Συρίας, του Λιβάνου και της Βόρειας Αφρικής, που αποτελούν απειλή για την περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Καταγγέλλουμε κάθε μορφή αποικιοκρατίας και νεοαποικιοκρατίας, κάθε είδος κατοχής  και υπερασπιζόμαστε την αυτοδιάθεση όλων των λαών του κόσμου, ιδιαίτερα της Δυτικής Σαχάρας και του Πουέρτο Ρίκο. Καταδικάζουμε τη δημιουργία των τειχών που διαιρούν τις χώρες και χωρίζουν τις οικογένειες, όπως στη Δυτική Σαχάρα, στην Παλαιστίνη και στο Μεξικό.

Στηρίζουμε τον αγώνα του κουβανικού λαού στην απαίτησή του να αρθεί το εμπάργκο των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και απαιτούμε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ την απελευθέρωση και επιστροφή των πέντε κουβανών ηρώων, που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στη χώρα αυτή.

Κάνουμε έκκληση για μια παγκόσμια εκστρατεία αλληλεγγύης για τους λαούς της Σομαλίας και του Σουδάν, που ζουν εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα σε συνθήκες στρατιωτικής σύγκρουσης, οι οποίες τώρα χειροτερεύουν από την επισιτιστική κρίση. Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος, και απαιτούμε εθνική ανεξαρτησία κάθε λαού.

Απαιτούμε την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικοινοτικού- διζωνικού κράτους.

Απαιτούμε οι ΗΠΑ και ο όμιλος Lee Myung Bak της Νότιας Κορέας να σταματήσουν αμέσως τις πολεμικές προκλήσεις και τις αντιπαραθέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη για την κορεατική χερσόνησο. Εκφράζουμε επίσης την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας προς τον λαό και τις γυναίκες της Κορέας στον δίκαιο αγώνα τους για την επίτευξη της εθνικής επανένωσης.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στην πάλη των λαών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν την πιο σκληρή και βάρβαρη επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους από την πλουτοκρατία, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταδικάζουμε τις πολιτικές των νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων κατά της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα κατά των γυναικών.

Υποστηρίζουμε την εξέγερση των λαών και των γυναικών της Αιγύπτου, της Τυνησίας και της Υεμένης, και καταδικάζουμε τις αντεπαναστατικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα.

Κάνουμε έκκληση για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των αντι-μονοπωλιακών και αντι-ιμπεριαλιστικών κινημάτων, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, όπου θα υπάρχει ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών.

Γιατί μόνο μέσα από την οργανωμένη και σταθερή πάλη των γυναικών και των λαών, μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο.

ΖΗΤΩ Η ΠΔΟΓ! ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

VENCEREMOS