Διακήρυξη της ΠΔΟΓ στη Μόσχα Απρίλιος 2014

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΔΟΓ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Απρίλιος 2014

Εμείς, οι σύνεδροι από 21 χώρες μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ από όλες τις ηπείρους, συναντηθήκαμε στη Μόσχα, στις 27 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2014, σε μια προσπάθεια να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στους οργανωμένους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να απαιτήσουμε όλα τα σύγχρονα δικαιώματα που δικαιούμαστε και που το εκμεταλλευτικό σύστημα μας τα στερεί, δηλώνουμε:

Σήμερα, η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί λόγω της τεχνολογίας και της επιστήμης. Κατά συνέπεια, όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά. Να έχουν ένα μισθό ο οποίος να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία και υπηρεσίες πρόνοιας και προστασία της μητρότητας.

Αλλά δυστυχώς, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι θύματα της φτώχειας, της βίας, του τράφικιγκ, της ανεργίας, της ευέλικτης εργασίας, της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της ιδιωτικοποίησης της παιδείας, της υγείας και του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Οι ανατροπές στην εργασία και στα επιτεύγματα της κοινωνικής ασφάλισης στοχεύουν να κάνουν φθηνότερους τους εργαζομένους για τους εργοδότες, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Η καπιταλιστική κρίση κάνει εντονότερη αυτή την τάση για το σύνολο της εργατικής τάξης και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Αυτά τα βάρβαρα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα επιβάλλονται είτε από νεοφιλελεύθερες είτε από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις.

Οι πολύπλευρες διακρίσεις και η βία κατά των γυναικών συνδέονται με την επιθετικότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων μας.

Οι πολυεθνικές εταιρείες και η πολιτική που τις στηρίζει καταστρέφουν το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας, προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός, για να ξεπεράσει την κρίση του, επιδεινώνουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ενισχύουν την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Ο αγώνας μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων επικεντρώνεται τόσο στον έλεγχο των πόρων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, νερό, κλπ.) όσο και στους δρόμους μεταφοράς τους και τις θαλάσσιες διαδρομές της μεταφοράς εμπορευμάτων. Ο κίνδυνος για γενικευμένες περιφερειακές συγκρούσεις ή ακόμη και για ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο αυξάνεται.

Εμείς, οι προοδευτικές γυναίκες του κόσμου εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τους πολέμους και τις εισβολές που εξαπολύθηκαν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους. Δεν διστάζουν να προωθήσουν και να φέρουν στην εξουσία φασιστικές δυνάμεις, όπως στην Ουκρανία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι ο φασισμός χρησιμοποιείται ως όπλο του συστήματος ενάντια στο ταξικό και αγωνιστικό λαϊκό κίνημα.

Εμείς, οι γυναίκες του κόσμου, εκφράζουμε τη συνεχή, σταθερή αλληλεγγύη μας προς τον λαό και τις γυναίκες της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Υποστηρίζουμε τους λαϊκούς αγώνες για προοδευτική αλλαγή μέσα σε αυτήν την ήπειρο, και ιδιαίτερα σε Εκουαδόρ, Βολιβία, Αργεντινή, Χιλή, Νικαράγουα και Βραζιλία. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση των πέντε κουβανών πατριωτών και παίρνουμε σχετικές πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε αταλάντευτα τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και απαιτούμε την δικαίωση του αγώνα των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος με τα σύνορα του 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, καθώς και την εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Απαιτούμε την απελευθέρωση των κρατουμένων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές.

Καταδικάζουμε τις ιμπεριαλιστικές απειλές κατά του συριακού λαού από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το ΝΑΤΟ, την Τουρκία και τους συμμάχους τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Συρίας ο οποίος θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίζει αυτός μόνον για το παρόν και το μέλλον του. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον λαό του Λιβάνου ο οποίος υφίσταται μια συνεχή επίθεση από το Ισραήλ. Καταδικάζουμε όλες τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις του.

Καταδικάζουμε την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και ζητούμε την δίκαιη λύση του ζητήματος αυτού για τον τερματισμό της κατοχής, την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού και την επανένωση της χώρας. Για Κύπρο με μια Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και ενιαία διεθνή οντότητα, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Θα παραμείνουμε στο πλευρό των λαών της Ευρώπης που αντιστέκονται στις απειλές της Ε.Ε. και αγωνίζονται για την αποδέσμευση από αυτόν τον ιμπεριαλιστικό μηχανισμό και το σύμμαχο του το ΝΑΤΟ.

Είμαστε αλληλέγγυες με το λαό της Δυτικής Σαχάρας που ζει κάτω από τη μαροκινή κατοχή από το 1975 και επιβεβαιώνουμε την υποστήριξή μας στον αγώνα του για εθνική κυριαρχία.

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της ΛΔ Κορέας να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού της από τις συνεχείς απειλές πολέμου από τις ΗΠΑ και για επανένωση της χώρας που θα αποφασίσει το ίδιο το έθνος της Κορέας και μόνο του και χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις.

Είμαστε αλληλέγγυες με τις γυναίκες της Αφρικής στους αγώνες τους για την αντιμετώπιση της φτώχειας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για την εκμετάλλευση των πόρων τους.

Επιβεβαιώσαμε την απόφασή μας να καλέσουμε τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να απορρίψουν τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, τις καλούμε να ξεσηκωθούν και να οργανωθούν, να εμπιστευθούν την δύναμή τους και να ενταχθούν στο κίνημα της ΠΔΟΓ με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση η οποία είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ισοτιμία των γυναικών και την χειραφέτησή τους.

 

Ρωσία 29 Απριλίου 2014