Ψήφισμα της Ημερίδας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΔΟΓ για την υγεία

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΔΟΓ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

                                            Βρυξέλλες 02/02/2015

Εμείς, οι γυναίκες, που εκπροσωπούμε οργανώσεις μέλη του ευρωπαϊκού γραφείου της ΠΔΟΓ από την Ελλάδα, την Κύπρο, την  Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Τουρκία συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες στις 2/2/2015 και δηλώνουμε τα εξής:

 

 

Το ζήτημα της υγείας, ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες και τις οικογένειές τους είναι  μια από τις βασικές διεκδικήσεις του διεθνούς γυναικείου κινήματος της ΠΔΟΓ.

 

Τα τελευταία  χρόνια  έχουμε σταδιακή αύξηση της νοσηρότητας και επιδείνωση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, αλλά και των βαθιών ανατροπών στο δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας.

 

Οι γυναίκες έχουν πρόσθετες και εξειδικευμένες ανάγκες για υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, οι οποίες προκύπτουν από τον βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και από την ανισότιμη θέση τους στην κοινωνία.

 

Η ΕΕ σαν διακρατική ένωση του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών, σαν λυκοσυμμαχία, αντιμετωπίζουν την Υγεία και Πρόνοια όχι σαν κοινωνικό δικαίωμα αλλά σαν εμπόρευμα, που πουλώντας το, βγάζουν κέρδος μονοπώλια και κράτη.

 

Έτσι έχουμε ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, όπως προωθείται από τη στρατηγική της ΕΕ, στην οποία αντανακλάται η λογική «κόστους – οφέλους». Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής, η προαγωγή, η προστασία και η αποκατάσταση της υγείας θεωρείται κόστος για το κεφάλαιο και αρνητικό στοιχείο για την ανταγωνιστικότητα. Με αυτή τη λογική όλα τα μέτρα που παίρνονται για την υγεία στην πρόληψη, στη θεραπεία και αποκατάσταση παίρνονται με κριτήριο όχι την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών ολόκληρης της λαϊκής οικογένειας, αλλά τα κέρδη του κεφαλαίου και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

 

Η νέα συνθήκη που βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (TTIP) θέτει σε τεράστιο κίνδυνο τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας και πρέπει να την αντιπαλέψουμε.

 

H υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα των γυναικών. Δεν είναι προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση, αλλά ευθύνη και υποχρέωση του κράτους να την εξασφαλίζει ισότιμα και δωρεάν σε όλους  μέσα από ένα ενιαίο, αποκλειστικά  δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει, με προτεραιότητα την πρόληψη, αλλά και την αναβάθμιση του συστήματος υγείας, όλα όσα μπορεί να προσφέρει σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία για τη βελτίωση της ζωής όλων των ανθρώπων, των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων,  αυτών που ο μόχθος και η εκμετάλλευση τους φθείρει την ζωή και την υγεία, αυτών που παράγουν όλο τον πλούτο.

 

Διεκδικούμε :

 

  • Ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν καθολικό και πλήρως χρηματοδοτούμενο Σύστημα Υπηρεσιών Υγείας για όλους και όλες χωρίς εξαιρέσεις.
  • Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες και στα παιδιά.
  • Μέτρα που θα εξασφαλίζουν  την παροχή φαρμάκων στις υπηρεσίες υγείας από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.
  • Δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας για τη μητρότητα και για εξειδικευμένη υποστήριξη πριν και μετά τη γέννα
  • Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα με προσωπικό ώστε να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες . Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση.
  • Καθολική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας για προγεννητικό και γυναικολογικό έλεγχο, καθώς και για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και τις αμβλώσεις.
  • Ιατρική φροντίδα στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις παιδικές χαρές, στους χώρους άθλησης κλπ., από γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφάλειας που θα ανήκουν σε κρατικό σώμα και όχι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι.
  • Κατάργηση κάθε πληρωμής και επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία – Πρόνοια – Φάρμακο, καθώς αποτελεί το μόνο τρόπο για να εξασφαλιστούν σύγχρονες και υψηλού επιπέδου, καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για όλο το λαό, και ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά που τις έχουν περισσότερες ανάγκες.

 

 

Ο αγώνας για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία είναι αγώνας για τη ζωή.

 

Ανυποχώρητα συνεχίζουμε