Διακήρυξη της Αθήνας

Διακήρυξη της Αθήνας

Εμείς, οι γυναίκες των Ευρωπαϊκών Οργανώσεων της ΠΔΟΓ κατά τη συνάντησή μας στην Αθήνα στις 10- 11/9/11 και μετά από συζήτηση σε κλίμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης αποφασίσαμε τα παρακάτω:

Η καπιταλιστική κρίση που εκδηλώθηκε συγχρονισμένα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα οφείλεται στα υπερσυσσωρευμένα κέρδη που δεν μπορούν να επενδυθούν, ώστε να αποφέρουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη, στην υπερπαραγωγή αγαθών που δεν μπορούν να πωληθούν με τρόπο που θα μπορέσει να διασφαλίσει ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους για τους καπιταλιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή ο νόμος και η κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού είναι το κεφάλαιο και το κέρδος. Η κρίση οδηγεί σε μερική καταστροφή κεφαλαίων και παραγωγικών δυνάμεων. Δηλαδή από τη μία κλείσιμο επιχειρήσεων και αχρήστευση μηχανών και από την άλλη ανεργία για χιλιάδες εργαζόμενους..

Η προπαγάνδα για την «κρίση χρέους» συσκοτίζει σκόπιμα την αλήθεια για τον χαρακτήρα της κρίσης αποκρύπτοντας το πραγματικό της περιεχόμενο.

Διαπιστώσαμε στη σύνοδό μας   ότι η στρατηγική της ΕΕ είναι η διασφάλιση φτηνότερης εργατικής δύναμης προκειμένου να στηριχθεί και να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου της ΕΕ απέναντι στις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Οι Ευρωπαίες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων αποτελούν εφεδρική, φτηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη. Υποχρεώνονται να εργάζονται μέχρι τα βαθειά γεράματα, να επωμίζονται τη φροντίδα για τις ανάγκες της οικογένειας, να πληρώνουν το κόστος των υπηρεσιών και παροχών σε κομβικούς τομείς της ζωής τους.

Οι ευρωπαϊκές γυναικείες οργανώσεις της ΠΔΟΓ ανυποχώρητα διεκδικούμε:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες
  • Καμιά μισθολογική διάκριση σε βάρος των γυναικών.
  • Συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 χρόνια. Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στην ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών ως ελάχιστη αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας
  • Προστασία της μητρότητας, Σεβασμός στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών για κάθε γενιά. Τα κοινωνικά επιδόματα και άδειες εγκυμοσύνης, μητρότητας, και θηλασμού θα πρέπει να είναι ίδια και ίσα για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα, καθώς και για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες.
  • Δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς νηπιαγωγεία και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά
  • Αποκλειστικά δωρεάν ολοκληρωμένο σύστημα υγείας και πρόνοιας
  • Αποκλειστικά δωρεάν παιδεία για όλους

Ωστόσο, οι επιμέρους νίκες γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν , εάν ο αγώνας δεν στοχεύει σε ριζικότερες αλλαγές. Έτσι, πρέπει να καταργήσουμε την αιτία απ’ όπου πηγάζουν όλα τα δεινά για τους εργάτες και ιδιαίτερα για τις γυναίκες που υποφέρουν από την ταξική εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η πάλη πρέπει να στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους στην Ευρώπη αλλά και σ’ όλόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η στενότερη συνεργασία και συντονισμός του αντι-ιμπεριαλιστικού και αντιμονοπωλιακού κινήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο συντονισμός της πάλης του μαχητικού γυναικείου κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα, το αντι- ιμπεριαλιστικό κίνημα, το κίνημα ειρήνης, το συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα της νεολαίας, το κίνημα της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων σε εθνικό επίπεδο, αλλά και ο συντονισμός της ΠΔΟΓ, της ΠΣΟ, του ΠΣΕ, της ΠΟΔΝ σε διεθνές επίπεδο θα ανοίξει το δρόμο για την κοινωνία του 21ου αιώνα. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που θα φέρει την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων!

Όλοι οι συμμετέχουσες διακήρυξαν την σταθερή απόφασή τους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του 15ου Συνεδρίου.