Πραγματοποιήθηκε η Εκδήλωση με φοιτήτριες και σπουδάστριες

Σε αφετηρία για τα επόμενα βήματα στη συζήτηση, αλλά και στην κοινή δράση για τα σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία     και τη δημιουργική ζωή μετατράπηκε η εκδήλωση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Δεκέμβρη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας με δεκάδες φοιτήτριες από σχολές της Αθήνας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έδωσε συνέχεια στην πολύμηνη καμπάνια με την οποία η ΟΓΕ απευθύνει κάλεσμα στις νέες που σπουδάζουν να γνωρίσουν τη δράση της και να πάρουν μέρος σε αυτή.      

Τον πρόλογο για την πλούσια συζήτηση που ακολούθησε έκανε με τον καλύτερο τρόπο το βίντεο που ετοίμασε η Ομοσπονδία με τη συμβολή και την επιμέλεια του Μάνθου Ψυρράκη. Υπάρχει σήμερα γυναικεία ανισοτιμία; Σε τι συνίσταται; Ποιες γυναίκες αφορά; Γιατί σήμερα που υπάρχουν μια σειρά δυνατότητες, οι νέες γυναίκες συναντούν τόσα εμπόδια να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους; Ερωτήματα όπως τα παραπάνω τέθηκαν και η κατεύθυνση των απαντήσεων σε αυτά σκιαγραφήθηκε με φρέσκια ματιά.

Ενώ υπάρχει αύξηση του αριθμού των νέων γυναικών που είναι απόφοιτοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτή δεν οδηγεί στη μείωση της γυναικείας ανεργίας, σημείωσε στην εισηγητική της ομιλία η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

«Το μεγάλο ποσοστό των νέων γυναικών συνδέεται και με το γεγονός ότι οι εργαζόμενες θεωρούνται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος λόγω των ιδιαίτερων αναγκών τους, λόγω της μητρότητας και της αναπαραγωγικής εργασίας», πρόσθεσε σχολιάζοντας την προώθηση από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της γυναικείας απασχόλησης με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. «Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνετε πάει χέρι χέρι με τις αντιδραστικές απόψεις και θεωρίες που αναπαράγονται μέσα στις πανεπιστημιακές σχολές για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια», υπογράμμισε. Όπως επισήμανε, «είτε προβάλλεται η μητρότητα ως αποκλειστικός ρόλος των γυναικών, είτε προτάσσεται ύπουλα και έντεχνα το πρότυπο της γυναίκας – καριερίστριας». Κάλεσε, τέλος, τις φοιτήτριες να σκεφτούν και να συζητήσουν για τους λόγους και τις αιτίες που σήμερα είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Τη σκυτάλη πήραν οι ερωτήσεις, η μεταφορά πείρας από τους προβληματισμούς που απασχολούν τις νέες που σπουδάζουν. Στο τραπέζι τέθηκαν τα προβλήματα που επικρατούν στις σχολές και το αβέβαιο εργασιακό μέλλον που βλέπουν να ξετυλίγεται μπροστά τους. Αλλά και οι θεωρίες για το φύλο, οι απόψεις για την «αυτοδιάθεση» και την «ατομική επιλογή», ο προβληματισμός για την ουσία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τις προϋποθέσεις για να ασκηθούν.

Την αναφορά της εισηγητικής ομιλίας στα ιδιαίτερα προβλήματα των νέων γυναικών που ζουν στις Εστίες σχολίασε με θετικά λόγια φοιτήτρια που πήρε το λόγο. Όπως εξήγησε, η μια από τις τέσσερις εστίες του ΕΚΠΑ έχει κοινόχρηστες τουαλέτες και δεν έχει θέρμανση και «κανένας δεν σκέφτεται το πρόσθετο πρόβλημα που θα έχει μια κοπέλα που μένει εκεί». «Να πού μπορεί να συμβάλει το γυναικείο κίνημα», τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ, προτείνοντας να σχεδιαστούν πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το ζήτημα.

Η συζήτηση εστίασε στο δίλημμα «οικογένεια ή καριέρα» που τίθεται είτε έμμεσα είτε άμεσα στις γυναίκες που σπουδάζουν και στην απάντηση που δίνεται συχνά πως «δεν μπορείς να τα έχεις όλα», όπως οι ίδιες περιέγραψαν. Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις τους γύρω από τη μητρότητα και την οικογένεια, όχι σαν μια ατομική υπόθεση της γυναίκας και του ζευγαριού, αλλά σαν μια κοινωνική υπόθεση και ευθύνη που πρέπει να ικανοποιείται με το ανάλογο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υποδομών και υπηρεσιών, έδωσαν σιγά σιγά την απάντηση: «Τα θέλουμε όλα και θα παλέψουμε για όλα». Γιατί σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν πραγματικότητα οι δυνατότητες για εξασφάλιση του δικαιώματος στη μόρφωση, στη δουλειά, στη μητρότητα και τη δημιουργική ζωή.