Προτάσεις πολιτισμού της ΟΓΕ ….εν μέσω ιών, βακτηρίων και άλλων δαιμονίων

Γεια σας συναγωνίστριες και φίλες, φίλοι και συναγωνιστές!

Εν μέσω ιών, βακτηρίων και άλλων δαιμονίων, πολλές είναι οι προτάσεις για βιβλία, ταινίες και λοιπά ψυχαγωγικά, προκειμένου να πλουτίσουμε ώρες της καθημερινότητάς μας που, σε άλλες περιόδους, θα περνούσαν λιγότερο μοναχικά και με μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Δεν έχουμε σκοπό να προσθέσουμε απλώς μερικούς ακόμα τίτλους στις λίστες που ασφαλώς ήδη διαθέτετε. Ο δικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε λίγο περισσότερο τον ορίζοντα των αγωνιστριών και αγωνιστών που γνωρίζουν ότι, παρά τους ιούς, «εστεμμένους» ή μη, και παρά τα «δαιμόνια» που –με την ευκαιρία– ξεχύθηκαν από τους ασκούς όσων μας την είχαν στήσει από καιρό στη γωνία, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα δεν υποστέλλει τη σημαία του. Bρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης  για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών και των οικογενειών τους, με την ίδια αποφασιστικότητα, την ίδια τόλμη και συλλογικότητα που μας διέκρινε πάντα, έστω και αν οι συνθήκες μας αναγκάζουν να διαφοροποιήσουμε κάπως τις μορφές.

Όσες «ελεύθερες» ώρες απομένουν, υπάρχουν τρόποι να αξιοποιηθούν δημιουργικά, αντλώντας από την τέχνη ομορφιά και δύναμη για τα νέα μας ξεκινήματα, σήμερα, αύριο, μέσα σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

Βιβλία, θεατρικά έργα και μουσική σας προτείνουμε να προσθέσετε στη λίστα σας, κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο, πλέοντας είτε με τις μηχανές στο φουλ, είτε με τα πανιά, είτε με τα κουπιά, κάποτε σε γνωστές θάλασσες και άλλοτε σε αχαρτογράφητα νερά.

Για κάποια από τα αναγνώσματα, τα θεάματα και τα ακροάματα δεν θα είναι εύκολη η ανάγνωση, η θέαση, η ακρόαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα έργα τέχνης δεν έχουν ενδιαφέρον, δράση, μυστήριο, πλοκή ή δεν υπόσχονται ευχαρίστηση. Κάθε άλλο! Μπορούν να χαρίσουν έντονη απόλαυση, όμως η απόλαυση δεν είναι ο στόχος αλλά το μέσον του ταξιδιού. Είναι έργα που μπορούν να προκαλέσουν στο μυαλό εγρήγορση και να ανοίξουν όχι απλά ένα παράθυρο αλλά ολόκληρες λεωφόρους στον κόσμο και στο μέλλον, το καθένα με τον τρόπο του. Άλλο γιατί είναι ζυμωμένο με υλικά του παρελθόντος, χρήσιμα στην αποκωδικοποίηση του παρόντος και στη χάραξη του μέλλοντος, άλλο γιατί η μορφή του δένει τέλεια με το περιεχόμενό του, άλλο επειδή μας θυμίζει πως είμαστε άνθρωποι και μπορούμε να βάζουμε στόχους ατομικούς και συλλογικούς και να τους πετυχαίνουμε, να ονειρευόμαστε το μέλλον και να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας…

                                                                                                                          Καλό ταξίδι!