Για το Αντι-Εκπαιδευτικό Νομοσχέδιο

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας απευθύνεται σε εσένα,

τη μητέρα, την εκπαιδευτικό, τη μαθήτρια,

Σήμερα υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για ένα σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, που θα παρέχει σε όλα τα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση και ομαλή σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες προκειμένου όλα τα παιδιά να μπορούν απρόσκοπτα να μαθαίνουν να σκέπτονται, να συμβιώνουν αρμονικά, να λειτουργούν ομαδικά, να πειθαρχούν, να διεκδικούν, να κάνουν φίλους.

Έχουμε ανάγκη από ένα σχολείο που θα αγκαλιάζει όλα τα παιδιά σε κάθε φάση, από τη νηπιακή ηλικία ως την ενηλικίωση, και θα τους δίνει χωρίς διαχωρισμούς όλα τα εφόδια για την ενήλικη ζωή. Ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες υποδομές και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό, βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό που θα έχει μόνιμη και σταθερή εργασία.

Το σχολείο και το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα που έχουμε ανάγκη δε συμβιβάζεται με τη λογική του κόστους, της επιχειρηματικότητας και των χορηγιών στην εκπαίδευση. Δε χωράει στο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ, που συνεχίζει στα χνάρια της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι αλλαγές του νέου νομοσχεδίου κάνουν το σχολείο ακόμα πιο ανισότιμο και εξοντωτικό για τα παιδιά μας.

 • Με περισσότερα παιδιά σε κάθε τάξη στο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο, με κλείσιμο τμημάτων και απολύσεις εκπαιδευτικών
 • Με αποσπασματική γνώση, που την ονομάζουν “δεξιότητες” και όχι ολόπλευρη μόρφωση, μέσω και του διαχωρισμού που κάνουν της μόρφωσης σε χρήσιμη και μη χρήσιμη
 • Με την εσωτερική και εξωτερική “αξιολόγηση” κάθε σχολείου, προωθώντας την ανισοτιμία στην γνώση, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολείων
 • Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ένταξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. 
 • Με την προώθηση της “ αριστείας”, σε αντίθεση με την ανάγκη για ενιαία, καθολική δημόσια και δωρεάν Παιδεία
 • Με την εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων από την Α Λυκείου, με “πανελλαδικού τύπου” εξετάσεις για κάθε τάξη, με νέα εμπόδια και φίλτρα στην προσπάθεια που κάνουν οι μαθητές να μορφωθούν και να περάσουν στα πανεπιστήμια,
 • Με επαναφορά της διαγωγής στον έλεγχο, ενισχύοντας τον τιμωρητικό χαρακτήρα του σχολείου σε βάρος του παιδαγωγικού

Την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για να μπουν και να γενικευτούν τα δίδακτρα στα προπτυχιακά μαθήματα των πανεπιστημίων, με το πρόσχημα των ξενόγλωσσων φοιτητών.   Οδηγούν στην ολοκλήρωση του “Πανεπιστημίου Α.Ε.”

Νέα μητέρα, εκπαιδευτικέ,

Οι συνθήκες της πανδημίας αποκάλυψαν την ανάγκη να παλέψουμε για το σχολείο που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας, και όχι να συμβιβαστούμε με τις τεράστιες ελλείψεις και κενά.

Σήμερα, απαιτούμε από την κυβέρνηση και το κράτος δωρεάν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των μαθητών και εκπαιδευτικών (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.ά.)

ΤΩΡΑ, να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για τη μόρφωση, για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των παιδιών, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την διεκδίκηση γενναίας κρατικής χρηματοδότησης για την  Παιδεία.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που πέρασε “στα μουλωχτά” τροπολογία -ενταγμένη σε άσχετο νομοσχέδιο- που προβλέπει  ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω διαδικτύου, χωρίς μάλιστα καμία εξασφάλιση ότι δε θα μαγνητοσκοπηθεί και διαδοθεί σε άσχετα μέσα. Η βιντεοσκόπηση και αναμετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη όχι μόνο παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά στην ουσία ¨βιάζει” την παιδαγωγική πράξη, τη σχέση δασκάλου-μαθητών, των μαθητών μεταξύ τους, την ευαίσθητη και υπό διαμόρφωση παιδική και εφηβική προσωπικότητα, στερώντας τον αυθορμητισμό, το αίσθημα της ασφάλειας.

ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ 

Απαιτούμε:

 • ΤΩΡΑ η κυβέρνηση ΝΔ να αποσύρει το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και την τροπολογία για την ηλεκτρονική αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές τάξεις.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού (σχολίατροι, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, τραπεζοκόμοι, κλπ).
 • Προσλήψεις μόνιμων σχολικών καθαριστριών, με αλλαγή θεσμικού πλαισίου για εργασία τους κατά τη διάρκεια της σχολικής λειτουργίας.
 • Σύγχρονα σχολικά κτήρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
 • Ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση.
 • ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δε διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά.
 • ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Ειδικά μέτρα στήριξης των μαθητών των Ειδικών Σχολείων που παραμένουν κλειστά.
 • Δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δε θα πάνε διακοπές.
 • Καμία ημέρα από την κανονική άδεια των εργαζόμενων γονιών για την άδεια ειδικού σκοπού. Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται.
 • Εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις και το απαραίτητο βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό.
 • Δωρεάν, επαρκή και υγιεινή σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία και ασφαλής διανομή των σχολικών γευμάτων στο σύνολο των μαθητών με κρατική ευθύνη.