Η Ομάδα Γυναικών Ρόδου (ΟΓΕ) καταγγέλλει το κλείσιμο δύο παιδικών σταθμών!

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)

e-mail : oge.rhodos@gmail.com

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Αυτές τις μέρες κάθε χρόνο, συνήθως ξεκινούν οι αιτήσεις των γονιών για μια θέση στους παιδικούς σταθμούς του νησιού. Και ξεκινά η αγωνία για το πολυπόθητο voucher, πρώτα αν θα καταφέρει μια οικογένεια να το πάρει και αν τελικά το πάρει, αν αυτό θα μπορέσει να εξασφαλίσει μια θέση για το παιδί της.

Φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά… Οι παιδικοί σταθμοί εδώ και δυο μήνες είναι κλειστοί λόγω της πανδημίας και εκπαιδευτικοί, μαθητές και οι γονείς στη μεγάλη τους πλειοψηφία  είναι κλεισμένοι στο σπίτι.

Αυτές λοιπόν τις μέρες, επέλεξε η δημοτική αρχή για να περάσει, με θέμα δια περιφοράς παρακαλώ, στο δημοτικό συμβούλιο το κλείσιμο δυο παιδικών σταθμών του νησιού: ο ένας στην οδό Βορείου Ηπείρου και ο άλλος στην Κρεμαστή. Ο λόγος; Τα κτήρια δεν πληρούν τις προδιαγραφές.

Προφανώς και κανείς δε θέλει τα παιδιά του να περνούν καθημερινά μεγάλο μέρος της μέρας του σε ένα μέρος που δεν είναι ασφαλές από όλες τις απόψεις. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δικαιολογείται το κλείσιμο δυο παιδικών σταθμών χωρίς να έχει εξασφαλιστεί εναλλακτικός χώρος που θα στεγαστούν αυτοί. Και αυτό αφορά τόσο την τωρινή δημοτική αρχή που προχώρησε στο κλείσιμο, όσο και την προηγούμενη που χρόνια τώρα δεν έχει μεριμνήσει για το θέμα.

Κάποιοι λένε ότι δεν πειράζει αν κλείσουν αυτοί οι παιδικοί σταθμοί, με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν πολλά παιδιά. Πράγματι δεν έχουν πολλά παιδιά. Όμως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι λόγω της ακαταλληλότητάς τους δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, οπότε όποιος γονιός στείλει εκεί το παιδί του είναι υποχρεωμένος να πληρώνει τα τροφεία του Δήμου, δηλ το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 70-110 € ανάλογα με τα εισοδήματά του.

Επίσης εγείρονται δύο άλλα θέματα:

Πρώτον με το κλείσιμο του σταθμού της Κρεμαστής, ολόκληρη η Κρεμαστή, με πάνω από 5 χιλιάδες κατοίκους, μένει χωρίς δημοτικό παιδικό σταθμό. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που ήταν εκεί, όσο λίγα και αν είναι θα αναγκαστούν είτε να πάνε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και να πληρώνουν τα υπέρογκα τροφεία, είτε να μεταφέρονται καθημερινά σε έναν από τους πλησιέστερους σταθμούς στην Παστίδα ή το Παραδείσι.

Δεύτερον, ειδικά με το ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας που δεν είναι καθόλου απίθανο να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο, αυτό σημαίνει και για τη Ρόδο και την Κρεμαστή, περισσότερα παιδιά και προσωπικό στα  ήδη υπάρχοντα κτήρια. Πώς θα διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστούν τα όποια μέτρα προστασίας αποφασιστούν τελικά για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών;

Το κλείσιμο των δύο παιδικών σταθμών δεν είναι το μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζει η προσχολική αγωγή στη Ρόδο. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς είναι ότι δεν υπάρχει βρεφικός σταθμός σε ολόκληρο το νησί (εκτός από τους ιδιωτικούς).

 Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την  σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. Στους  βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία το παιδί μπορεί  πιο ολοκληρωμένα να μάθει όσα είναι αναγκαία για την ανάπτυξή του: Να σκέπτεται, να παρατηρεί το περιβάλλον, να συμβιώνει αρμονικά, να λειτουργεί ομαδικά, να πειθαρχεί, να διεκδικεί, να κάνει φίλους. Γι αυτό η Προσχολική Αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για  τα παιδιά μας!

Η Ομάδα Γυναικών Ρόδου, μέλος  της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνουμε τη φωνή μας με τις νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια, τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυταπασχολούμενες και τις αγρότισσες, με τις βρεφονηπιοκόμους και τις νηπιαγωγούς και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.

Απαιτούμε:

  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να βρεθούν άμεσα εναλλακτικοί χώροι για να στεγαστούν αυτοί που δεν πληρούν τις προδιαγραφές.
  • Να εξασφαλίζεται από το κράτος  για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.
  • Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.
  • Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους (π.χ. υπουργείο Παιδείας). Το περιεχόμενο του παιδαγωγικό έργου δεν μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό. Να   συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.

Ρόδος, 14/05/2020