Για την απώλεια της συναγωνίστριας Ελπίδας Μαλαγαρδή

26.10.20

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει τη βαθειά της θλίψη και οδύνη για την απώλεια της συναγωνίστριας μας Ελπίδας Μαλαγαρδή, που για πολλές δεκαετίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος.

Η Ελπίδα Μαλαγαρδή ήδη από τη δεκαετία του 1960 πρωτοστάτησε για την ίδρυση του Συλλόγου Γυναικών Νίκαιας ως ιδρυτικό του μέλος, ενώ μετά την 7χρονη δικτατορία αντίστοιχα βρέθηκε ενεργά μπροστάρισσα στο Σύλλογο Γυναικών Κορυδαλλού.

Από τότε μέχρι και τις τελευταίες της στιγμές, η ζωή και η δράση της επιβεβαίωσε την αξία της αγωνιστικής στάσης ζωής της γυναίκας που όπως η ίδια έλεγε «μόνο αυτή οδηγεί στις κατακτήσεις της χειραφέτησης, της απελευθέρωσης, της ισοτιμίας». Το 1991 εκλέχτηκε στο ΔΣ της ΟΓΕ, ενώ το 1995 έγινε μέλος του Προεδρείου και από το 1998 έως το 2005 Ταμίας της. Ακούραστη μέχρι και το 2008 ήταν μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής. 

Η Ελπίδα πάντα σεμνή, αλλά αλύγιστη δεν το έβαλε κάτω ούτε στις φυλακές, ούτε στις εξορίες. Με απαράμιλλη γενναιότητα αντιμετώπισε το κάτεργο των φυλακών Αβέρωφ για 7 ολόκληρα χρόνια μαζί με τις συγκρατούμενές της. Με την ίδια γενναιότητα πήρε το δρόμο της εξορίας στη Γυάρο τα χρόνια της χούντας. 

Με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα στήριξε με όλες της τις δυνάμεις την ΟΓΕ από την ίδρυσή της, τους  συλλόγους και τις ομάδες της ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες στιγμές μετά το 1990. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της στο 9ο συνέδριο της ΟΓΕ το 2005 : «Με τη δύναμη του λόγου και των έργων μας να πολεμήσουμε την αδιαφορία, τον εφησυχασμό, τη συναίνεση, πρακτικές που οπισθοδρομούν τη ζωή μας. Η απειλή σήμερα είναι πιο ορατή για οπισθοδρόμηση κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική»

Η ακούραστη προσφορά, η συνέπεια της,  είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, την ΟΓΕ. Βαδίζουμε στα χνάρια της ακολουθώντας το παράδειγμά της που τόσο γλαφυρά μας μετέφερε η ίδια μέσα από τα λόγια του ποιητή  στην επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΟΓΕ, το 2016 :

            Το πιο δύσκολο

         Το πιο βαρύ

         είναι να νικάς την απογοήτευση

         και να ‘ναι πάντα η ψυχή σου

         ψυχή μαχητή.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στα παιδιά  της και τα εγγόνια της. 

26.10.20

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ