Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ομάδας Γυναικών Νέας Μάκρης-Μαραθώνα για την Υγεία

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.ΜΑΚΡΗΣ- ΜΑΡΑΘΩΝΑ (μέλος της ΟΓΕ)

Τηλ. 6977120661 E-mail: aogynaikon@gmail.com

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, νέα μητέρα, συνταξιούχε

Οι τεράστιες ελλείψεις και τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας που βιώνουμε καθημερινά ξεγυμνώνουν τις αλχημείες και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της κυβέρνησης. Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει τους χιλιάδες μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτές που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία, τα υποστελεχωμένα και χωρίς εξοπλισμό Κέντρα Υγείας.

 Αυτήν την πραγματικότητα των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό βιώνουμε στην πόλη μας. Το Κέντρο Υγείας Ν. Μάκρης που καλύπτει 33.425 κατοίκους και έκταση 222.170 στρέμματα δεν διαθέτει Πνευμονολόγο, Καρδιολόγο, Ενδοκρινολόγο, ΩΡΛ,  Ουρολόγο, Δερματολόγο, Ψυχίατρο, Οφθαλμίατρο, Ρευματολόγο. Στους Παθολόγους πέφτει το βάρος όλων των ασθενών με αποτέλεσμα να χρειάζεται πάνω από μήνα για να κλείσεις ραντεβού. Δεν υπάρχει κάλυψη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όλο το 24ωρο που επιβάλλεται και λόγω των μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων. Τεχνολογικός εξοπλισμός για τις βασικές προληπτικές εξετάσεις (υπέρηχοι, τομογράφος κλπ) είναι ανύπαρκτος, ενώ μόνο αν είσαι τυχερή θα κάνεις κάποιες μικροβιολογικές εξετάσεις, τεστ ΠΑΠ ή ακτινογραφία που διενεργούνται μόνο πρωινές ώρες και όχι καθημερινά. Η απαξίωση του Κέντρου Υγείας φαίνεται και από την έλλειψη συντήρησης του κτηρίου στο οποίο μπαίνει νερό σε κάθε νεροποντή καθώς τα παράθυρα δεν ασφαλίζουν. 

Και ενώ δεν υπάρχει σ’ ολόκληρο το δήμο ούτε ένας οικογενειακός ιατρός, έχουν κλείσει και δεν λειτουργούν πια ούτε τα δημοτικά ιατρεία που  υπήρχαν  στο  Μαραθώνα και στο Γραμματικό, ενώ ούτε  και  στο  Βαρνάβα   υπάρχει  δομή  υγείας.  Και επιπλέον  δημοτική  συγκοινωνία  για  να  έχουν  πρόσβαση  οι  κάτοικοι  του  δήμου  στο  Κ.Υ. είναι ανύπαρκτη.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν στην περιοχή μας ακόμα μετράμε τις πληγές της πυρκαγιάς στο Μάτι, που εμείς και οι οικογένειές μας μείναμε χωρίς στοιχειώδη ιατρική, νοσηλευτική φροντίδα λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Ενώ η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προσλάβει το  αναγκαίο   μόνιμο  και  εξειδικευμένο  Ιατρικό, Νοσηλευτικό και βοηθητικό  προσωπικό  για  να  στελεχώσει  τα  Κέντρα  Υγείας και να τα εξοπλίσει κατάλληλα και επαρκώς  όχι  μόνο  δεν  το  έκανε, αλλά αφήνει εμάς και τις οικογένειές μας απροστάτευτες μπροστά στην πανδημία και άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία.

Μας υποχρεώνουν να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς. Να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα. Ετσι πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες  μας.

 Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής  που  αντιμετωπίζει  τις  ανάγκες  τις  δικές  μας  και  των  παιδιών  μας  ως «κόστος»   για  το  κράτος  και  ως  «όφελος»  για  τους  επιχειρηματικούς  κολοσσούς  που  δραστηριοποιούνται  στον  τομέα  της  Υγείας.  Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

    Κι όμως σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορωνοϊό  μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις ή χρειάζονται ξεχωριστή φροντίδα. Γι αυτό :

  Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς και οι οικογένειές μας, που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, τα διάφορα “ευαγή ιδρύματα” και “εθνικοί ευεργέτες”.

   Αντί να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, απαιτούμε να δώσουν γενναία κρατική χρηματοδότηση για να οργανωθούν Κέντρα Υγείας  με τα παραρτήματά τους, τις ειδικές και κινητές μονάδες, αναπτυγμένα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κριτήρια που θα καλύπτουν δωρεάν όλο το πληθυσμό, να διαθέτουν τα ΚΥ όλα τα αναγκαία τμήματα (παθολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό κλπ.), μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να λειτουργούν  σε 24ωρη βάση και να διασυνδέονται με τα κρατικά Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, να διαθέτουν κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, γυναίκας και παιδιού, ψυχικής υγείας, φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο, παρέχοντας δωρεάν φάρμακα, να διαθέτουν όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό για την πρόληψη,  θεραπεία, αποκατάσταση, να καλύπτουν τον προγεννητικό έλεγχο των εγκύων και τις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να έχουν την ευθύνη για να  πραγματοποιούνται κατ΄ οίκον επισκέψεις σε βαριά αρρώστους, ηλικιωμένους, ανάπηρους που χρειάζονται κλινική παρακολούθηση, ενέσεις ή άλλη φαρμακευτική αγωγή. Έτσι, μπορούμε να απαλλαγούμε εμείς οι γυναίκες από φροντίδες και βάρη που το κράτος πρέπει να παρέχει δωρεάν. 

Παλεύουμε για ενιαίο σύστημα Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας,

για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο

Διεκδικούμε :

  • Δημιουργία Δημόσιου Γενικού Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική
  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  (ιατρών όλων των ειδικοτήτων,  νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγεία, ΕΚΑΒ.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
  • Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Να ανοίξουν ΤΩΡΑ κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού με πρόβλεψη και για νέο κύμα πανδημίας.
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας για να αντιμετωπιστούν άμεσα οι τεράστιες καθυστερήσεις σε διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες και επεμβάσεις.
  • Μέτρα για την προστασία της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις που απαιτούνται για τα σχολεία και τους χώρους εκπαίδευσης. Να καλυφθούν τα αθλητικά κέντρα με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.
  • Ιδιαίτερα για τις γυναίκες εγκύους να εξασφαλιστούν δωρεάν εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου.

20.10.2020