Κάλεσμα συμμετοχής στην αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για τα 76 χρόνια από το έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

3.8.2021

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ την Παρασκευή 6 Αυγούστου, για τα 76 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. 

Τιμάμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας κατά του λαού της Ιαπωνίας, που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τον πυρηνικό όλεθρο στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945.

76 χρόνια μετά… οι λαοί σε κάθε γωνιά του κόσμου, όπως και ο ελληνικός λαός, είναι αντιμέτωποι με νέους κινδύνους που πυροδοτούν οι τεράστιες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί μεταξύ των επιχειρηματικών κολοσσών στη βιομηχανία, στις μεταφορές, στο τραπεζικό σύστημα για τη μοιρασιά της πίτας των πηγών και δρόμων ενέργειας, εμπορευμάτων, των σφαιρών επιρροής.   Δυναμώνει η επιθετικότητα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα. Αυτοί οι ανταγωνισμοί έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στην τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στις συνεχείς γιγαντιαίες ασκήσεις-πρόβες πολέμου. «Sea breeze» (Θαλασσινό Αεράκι) αποκαλούν το 2021 μια από τις εφιαλτικές πρόβες πολέμου τους!…

Δεν ανεχόμαστε τους ΝΑΤΟϊκούς φονιάδες, που έχουν σπείρει τον όλεθρο στους λαούς όλου του κόσμου.

Δε δεχόμαστε να υπηρετήσουμε τα σχέδια αυτών που αιματοκυλούν τους λαούς, που δημιουργούν τα κύματα των κατατρεγμένων προσφύγων. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2021, ήρθε να επικυρώσει όλες τις προηγούμενες, επικίνδυνες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας.

Το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα», που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλιος 2016) και επικαιροποίησε η Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, Ρωσία και Κίνα παίρνουν αποφασιστικά μέρος στην κούρσα των εξοπλισμών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες σε παγκόσμια κλίμακα σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

 Η γειτονιά μας μυρίζει μπαρούτι περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Με φόντο τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας για λογαριασμό των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων, η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου, παρά τον απατηλό εφησυχασμό που η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, επιχειρούν να καλλιεργήσουν.

 Τώρα οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου χρειάζεται να εντείνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ανταγωνισμούς.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που, συνεχίζοντας στο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με την ανανέωση και την επέκταση της συμφωνίας για τις Αμερικανονατοϊκές Βάσεις στην Ελλάδα, με τις δεκάδες στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποθήκευσης πυρηνικών στον Άραξο ή και σε άλλο σημείο της χώρας, ενώ η συμμετοχή της χώρας μας σε πλήθος ασκήσεων (στην ουσία πρόβες πολέμου) τη βάζει στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Καταδικάζουμε την πολιτική της σημερινής κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που δαπανούν τεράστια ποσά στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Τα ποσά  για τις ευρωΝΑΤΟϊκές δαπάνες κόβουν πραγματικά την ανάσα: πάνω από 6,6 δις ευρώ το χρόνο, που αντιστοιχείστο 3,82% του ΑΕΠ!

Αυτές οι δαπάνες στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών ΔΕΝ εξασφαλίζουν την ειρηνική συμβίωση με τους γειτονικούς λαούς ούτε την άμυνα της χώρας, αλλά ενισχύσουν την επιθετική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

            Αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι εχθρικός για τα εργατικά, λαϊκά συμφέροντα. Είναι στρωμένος με νέες θυσίες διαρκείας για εμάς και τις οικογένειές μας, που πληρώνουμε ακριβά τα σπασμένα της κρίσης και της “γεωστρατηγικής αναβάθμισης” των επιχειρηματικών κολοσσών.

            Είναι δρόμος που μας γεμίζει ανασφάλεια για την υγεία μας, για το εργατικό, λαϊκό εισόδημα, για τις συνέπειες στη ζωή μας των εκατοντάδων αντιλαϊκών νόμων όπως το αντεργατικό τερατούργημα που μονιμοποιεί τη δουλειά, τα ωράρια, τη ζωή-λάστιχο, οι νομοθεσίες παράδοσης της επικουρικής ασφάλισης στο χρηματιστηριακό τζόγο και εναρμόνισης της εκπαίδευσης με τις επιδιώξεις των μονοπωλίων.

Στη συλλογική αγωνιστική δράση μπορεί να καταπολεμηθεί και ο ατομικός φόβος για το αύριο.

              Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι εγκαινίασαν μια νέα εποχή όπου η επιστήμη και τα τεχνολογικά επιτεύγματα χρησιμοποιούνται χωρίς ενδοιασμούς για πολεμικούς σκοπούς και όχι για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών…. Οφείλουμε να τις πάρουμε υπόψη ως μια προειδοποίηση, γραμμένη με τη φωτιά πάνω στις εφιαλτικές στάχτες τους.

              Ο αγώνας μας έχει σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αποτελεί και μονόδρομο για να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, χωρίς ανισοτιμία, χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Απαιτούμε:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο εξωτερικό.
  • Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Όχι στη μεταφορά πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Όλες στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021 στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ στο Θησείο

                                                                                                                             3.8.2021

                                                                                         Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ