Αλληλεγγύη στις Γυναίκες και τις Οικογένειες που οι Περιοχές τους Έχουν Πληγεί από τις Πυρκαγιές

5.8.2021

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη της στις οικογένειες που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία και αλλού. Στεκόμαστε αλληλέγγυες στις γυναίκες που, μαζί με τις οικογένειές τους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους άρον-άρον, τρέχοντας να σωθούν μαζί με τα παιδιά τους από τις φλόγες. Στεκόμαστε στο πλάι αυτών των παιδιών που «άφησαν το χαμόγελό τους στο σπίτι», δίπλα σ’ ένα παιχνίδι που δεν πρόλαβαν να πάρουν…     

              Είμαστε στο πλευρό των γυναικείων Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ στις πυρόπληκτες περιοχές που δίνουν μάχη με τη φωτιά, αλλά και τη μάχη της αγωνιστικής διεκδίκησης για άμεσα μέτρα προστασίας και αποκατάστασης των κατοικιών, των αγροτικών εκτάσεων, του περιβάλλοντος.

              Η μάχη τους είναι και δική μας μάχη. Γι’ αυτό η αλληλεγγύη του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος διαχρονικά ξεδιπλώνεται σε ηθικό, πρακτικό επίπεδο, με συλλογή αναγκαίων ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, αλλά και σε συλλογικό, αγωνιστικό επίπεδο. 

              Η βιβλική καταστροφή που συντελείται σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές, πυροδοτεί ταυτόχρονα και τη λαϊκή αγανάκτηση, τη λαϊκή οργή. Η κυβερνητική έπαρση (που βασίζεται στην «επιτυχία» της τακτικής του «τρεχάτε ποδαράκια μου», ένα επισφαλές μέτρο της τελευταίας στιγμής) βρίσκεται στον αντίποδα της αυτοθυσίας των πυροσβεστών, των εθελοντών, των κατοίκων. Μια αυτοθυσία ασύμβατη με τις πολιτικές διαχρονικά των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως “κόστος” για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους τα αναγκαία αντιπυρικά, τα αντιπλημμυρικά ή τα αντισεισμικά έργα, ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον, ο δασικός πλούτος, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή.

              Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε κάθε χρόνο στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών…

Η επανάληψη των ίδιων τραγικών στιγμών που ζούμε κάθε καλοκαίρι αποδεικνύει τη μόνιμη ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Το γεγονός αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να σχεδιαστεί η ολοκληρωμένη προστασία των δασών με την πρόσληψη και αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού, να δημιουργηθούν οι κατάλληλες αντιπυρικές ζώνες, να γίνουν οι απαραίτητοι καθαρισμοί, να χτιστούν υποδομές, να εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού και αντιμετώπισης. Αν, μάλιστα, λογαριάσουμε όλες τις καινοτόμες προτάσεις ερευνητικών ομάδων για την αξιοποίηση των drones στην αντιπυρική προστασία που μένουν αναξιοποίητες γιατί δεν είναι κερδοφόρες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, το έγκλημα διαρκείας στο οποίο γινόμαστε μάρτυρες εδώ και δεκαετίες αυτόματα αποκτά και όνομα και αυτουργούς!

Διεκδικούμε ΑΜΕΣΗ καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές.

Καλούμε τις γυναίκες από τις λαϊκές οικογένειες σ’ επαγρύπνηση, σ’ επιφυλακή. Τ’ αποκαΐδια που άφησε πίσω της η φωτιά δεν πρόκειται να μετατρέψουν σε στάχτη και την αγωνιστική μας διάθεση, τα όνειρά μας για ένα καλύτερο μέλλον.