Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση του σωματείου σχολικών καθαριστριών Ρεθύμνου την Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 10.00 το πρωί, στο Δημαρχείο.

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (μέλος της ΟΓΕ) καταγγέλλει την απαράδεκτη νέα εγκύκλιο της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους εργασίας των σχολικών καθαριστριών, η οποία «λύνει τα χέρια» στους Δήμους και τους επιτρέπει τη νέα σχολική χρονιά να ελαστικοποιήσουνακόμα περισσότερο την εργασία, να αυξήσουν το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών. Άμεσο αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, είναι η μείωση του μισθού των εργαζομένων.

Δεν πιάνουν σε εμάς τα «παραμύθια» τους ότι τάχα θα προσληφθεί περισσότερο προσωπικό καθαριότητας για το σχολικό έτος 2021-2022, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αυξάνει ούτε ένα ευρώ τη σχετική χρηματοδότηση. Αυτό που σκοπεύουν να κάνουν είναι να μοιράσουν την φτώχεια και την ανεργία στους εργαζόμενους της καθαριότητας και ας ‘’καμώνονται’’ ότι νοιάζονται για την υγεία της σχολικής κοινότητας.

Όλες εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, δεν θα ανεχτούμε τα παιδιά μας εν μέσω πανδημιας να επιστρέψουν στα σχολεία με λιγότερο προσωπικό καθαριότητας, κακοπληρωμένο, που να τρέχει από το ένα σχολείο στο άλλο για να καλύψει τα κενά η να τρέχει να καθαρίσει και να απολυμαίνει ένα σχολικό συγκρότημα σε δύο ώρες! Δεν θα ανεχτούμε να μην υπάρχει προσωπικό κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, για συχνή και επαναλαμβανόμενη καθαριότητα και απολύμανση σε τουαλέτες, αίθουσες κλπ. Για ακόμη μια χρονιά στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία- υγειονομικές βόμβες, όπου το μόνο μέτρο που θα πάρει η κυβέρνηση είναι το «άνοιξε- κλείσε» των σχολικών μονάδων με δραματικές επιπτώσεις για τα παιδιά μας!

Φτάνει πια! Ως εδώ!

Η μοναδική ρεαλιστική λύση τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία με πλήρη εργασία και επιπλέον προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία.

Η καθαριότητα των σχολείων δεν αφορά μόνο τις καθαρίστριες – στές, αφορά όλη τη σχολική κοινότητα. Μαζί με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείςείναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα ο αγώνας για σταθερή-μόνιμη δουλειά. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σπάσει οριστικά τις αλυσίδες της ομηρίας που ζουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να στηρίξουν τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών και την κινητοποίησητην Δευτέρα 9 Αυγούστου , στις 10.00 το πρωί , στο Δημαρχείο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία χωρίς τα 3ωρα και 2 ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.
  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων.
  • Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013-2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν ως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ’ αυτά το 2020).
  • Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση

Των σύγχρονων αναγκών μας!