Άρχισαν οι εργασίες για το 13ο Συνέδριο

«Με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας δυναμώνουμε τον αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας»: Με το σύνθημα να δίνει τον τόνο και με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών από τους Συλλόγους και τις Ομάδες σε όλη τη χώρα, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Οι εργασίες άνοιξαν με την παρουσίαση της εισήγησης του Προεδρείου από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Αμέσως μετά στο βήμα βρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων, συνδικαλιστικών φορέων των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, φοιτητικών συλλόγων, που «συναντήθηκαν» με την ΟΓΕ σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες το προηγούμενο διάστημα, απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς. 

«Στο δρόμο του αγώνα το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, βρέθηκε και βρίσκεται μαζί με το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, που η ΟΓΕ εκφράζει», υπενθύμισε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Μπροστά στη μάχη που έχουμε να δώσουμε για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη, όπως και άλλοι νόμοι στο παρελθόν, που φιλοδοξούσαν να καταργήσουν την ταξική πάλη, η οργάνωση όλο και περισσότερων γυναικών της εργατικής τάξης στα συνδικάτα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως ταξικό κίνημα!», πρόσθεσε, σημειώνοντας τη συμβολή που μπορούν να έχουν  οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ στην υπόθεση αυτή, με επόμενος σταθμούς τα συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη, την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, τις κλαδικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) υπενθύμισε ότι οι μαχόμενοι υγειονομικοί συμπορεύτηκαν με την ΟΓΕ στους αγώνες για την προστασία της υγείας του λαού. Με παρακαταθήκη αυτόν τον κοινό βηματισμό, κάλεσε σε συνέχεια της κοινής δράσης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ» της ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και στην προσπάθεια να ριζώσει το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα στους χώρους που ζουν, εργάζονται, μορφώνονται, μεγαλώνουν τα παιδιά τους οι γυναίκες.

«Συναντηθήκαμε πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα στους δρόμους του οργανωμένου αγώνα», τόνισε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. Στο χαιρετισμό της συνόψισε τις συνθήκες εντατικοποίησης, τα 10ωρα και τα 12ωρα, την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους που βιώνουν σερβιτόρες, μαγείρισσες, λαντζέρισσες, καμαριέρες. «Στόχος μας είναι να μπορέσει η φωνή της ΟΓΕ, να ενώνεται σε κάθε δράση με τη δική μας φωνή, τη φωνή του Συνδικάτου μας, για να εμπνεύσουμε τις γυναίκες του κλάδου και να μεταφέρουμε σε κάθε μία το ελπιδοφόρο μήνυμα της συλλογικής δράσης», υπογράμμισε.

Τη σκληρή καθημερινότητα που διαμορφώνουν για τις αυτοαπασχολούμενες η απελευθέρωση του ωραρίου, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η απουσία κάθε μέτρου στήριξης της μητρότητας, περιέγραψε η Ανθή Πατσιώτη, στο χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Τα προβλήματα μας δεν λύνονται μέσα στους τέσσερις τοίχους των μαγαζιών μας», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες «που σηκώνουν διπλά βάρη δεν μπορούν να λείπουν από το συλλογικό αγώνα».

Στη συμμετοχή των γυναικών της υπαίθρου, αγρότισσων και εργατριών γης, στους αγώνες εστίασε ο Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. «Έχουν γίνει βήματα σπάζοντας προκαταλήψεις και φοβίες που ακόμη είναι πολύ έντονες στην ύπαιθρο, έχουμε αγρότισσες προέδρους και μέλη ΔΣ Αγροτικών Συλλόγων που δίνουν με αυταπάρνηση και επιτυχίες τη μάχη για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών. Θέλουμε, μπορούμε και πρέπει να δυναμώσει η συμμετοχή τους στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και αυτό μπορεί να επιταχυνθεί και να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε συνεργασία με τις ομάδες γυναικών της ΟΓΕ», ανέφερε.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί εκτός των άλλων, μέσα από την κοινή πάλη και δράση με την ΟΓΕ κάθε μια από εμάς μπολιάζεται με αξίες και ιδανικά, διαμορφώνει αγωνιστική και ανυπότακτη στάση ζωής, κόντρα στα σάπια πρότυπα και τις αξίες που καλλιεργεί το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα», ανέφερε η Χρύσα Λεμπέση – Πάκου, χαιρετίζοντας εκ μέρους του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινή πάλη των Φοιτητικών Συλλόγων με την ΟΓΕ, «να πολλαπλασιαστούν οι κοινές δράσεις, οι συσκέψεις, οι περιοδείες αλλά και η συζήτηση και επεξεργασία συγκεκριμένων αιτημάτων και πλαισίων πάλης που αφορούν τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των φοιτητριών στη μόρφωση, την εργασία, την Υγεία, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής».

«Μέσα σε δύο μήνες στη Βόρεια Εύβοια καήκαμε, πλημμυρίσαμε, χάσαμε τις ελιές μας, το δάσος μας», κατήγγειλε η ρητινοκαλλιεργήτρια Ιωάννα Χασιώτη, από το Κέντρο Αλληλεγγύης και Αγώνα των πυρόπληκτων στη Στροφιλιά. «Δεν το βάζουμε κάτω», τόνισε και αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να ζήσουν στον τόπο τους. «Μας δίνει δύναμη η αλληλεγγύη που δεχόμαστε από την πρώτη μέρα», σημείωσε, ενώ μπροστά στην πανελλαδική κινητοποίηση που ετοιμάζουν φορείς και Επιτροπές από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα κατέληξε: «Σας θέλουμε δίπλα μας!».

Μηνύματα στο Συνέδριο της ΟΓΕ έστειλαν η πρόεδρος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ), Λορένια Πένα και μια σειρά οργανώσεις – μέλη της από όλο τον κόσμο.

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με προβολή βίντεο αφιερωμένου στο χαρακτήρα και τους αγώνες της Ομοσπονδίας και πολιτιστική εκδήλωση, με «οδηγό» τραγούδια που οι στίχοι τους ζωντανεύουν αγώνες του χτες και του σήμερα και οι νότες της μουσικής τους «σφυγμομετρούν» τον παλμό κάθε μάχης που κερδήθηκε ή που χάθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για την επόμενη.

Στην έναρξη του Συνεδρίου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και συνταξιούχων, μαζικών φορέων των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Επίσης, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, της ΠΕΚΑΜ, της ΕΕΔΑ, του Εικαστικού Επιμελητηρίου. Με ιδιαίτερα θερμό χειροκρότημα ανταποκρίθηκε το σώμα των αντιπροσώπων στην ανακοίνωση ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονταν γυναίκες που υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας και μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου σε προηγούμενες θητείες του.

Στο χώρο του Κλειστού Γυμναστήριο Φαλήρου (γήπεδο Tae Kwon Do), όπου διεξάγονται οι εργασίες, η ΟΓΕ έχει φροντίσει για τη λειτουργία παιδότοπου, καθώς ένα σημαντικό μέρος των αντιπροσώπων είναι μητέρες μικρών παιδιών. Επίσης, τα βλέμματα των αντιπροσώπων και των προσκεκλημένων τράβηξε η έκθεση με τα έργα που πρόσφεραν σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες στην Ομοσπονδία για τη διοργάνωση λαχειοφόρου με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου της.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίζονται το Σάββατο με τις τοποθετήσεις των συνέδρων και ολοκληρώνονται την Κυριακή με την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Με πολιτιστική εκδήλωση έπεσε η «αυλαία»

Με «οδηγό» τραγούδια που οι στίχοι τους ζωντανεύουν αγώνες του χτες και του σήμερα, και οι νότες της μουσικής τους «σφυγμομετρούν» τον παλμό κάθε μάχης που κερδήθηκε ή που χάθηκε, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη, έπεσε η αυλαία της πρώτης μέρας. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί Κώστας Βλαχούτσος (πιάνο), Πολυξένη Καράκογλου (φωνή), Μαριλίζα Λούντζη (φωνή), Περικλής Μαλακατές (ενορχήστρωση, κιθάρα, φωνή), Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί), Εύα Φάμπα (κλασική κιθάρα).

Τα κείμενα διάβασαν οι ηθοποιοί Λίλα Καφαντάρη, Αγγελική Ξένου και Φαίδρα Παπανικολάου.

Μέσα από το νήμα που ξετυλίχτηκε από τα τραγούδια και τα κείμενα που τα συνόδευσαν, το αφιέρωμα υπενθύμισε μια σειρά σημαντικές ιστορικές στιγμές που έκαναν «τις συνηθισμένες γυναίκες ασυνήθιστες», πρωταγωνίστριες στον αγώνα για να αλλάξει ο κόσμος, για «να ξεκολλήσει η ζωή από τη μιζέρια».

Το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε με την «Μπαλάντα του ξεσηκωμού» (σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου, και στίχους Γιώργου Μιχαηλίδη) και τις γενναίες γυναίκες της «Φουέντε Οβεχούνα» του ύστερου ισπανικού μεσαίωνα. Συνεχίστηκε με τις εργάτριες των ρυζοχώραφων του «Bella Ciao». Η σκυτάλη πέρασε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στην ατρόμητη «συνδικαλίστρια» (Union maid) του Γούντι Γκάθρι αλλά και τις εργάτριες της υφαντουργίας του Χιλιανού Βίκτορ Χάρα. Για να φτάσει στις δικές μας «Εργατοπούλες» (σε μουσική και στίχους του Μπάμπη Γκολέ), στον Μάη του ’36 και τη μάνα που θρηνεί τον σκοτωμένο γιο της με τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου και τη μουσικού του Μίκη Θεοδωράκη («Να ‘χα τ’ αθάνατο νερό»). 

Στο τέλος της σύντομης αυτής αναδρομής, η αυλαία έπεσε με την παραδοχή πως η διαδρομή των αγώνων δεν έχει φτάσει στο τέλος της καθώς “Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει”.

Και με την υπόσχεση των γυναικών να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη αυτών των αγώνων, τραγουδώντας τους στίχους από το “Καπνισμένο Τσουκάλι” (στίχοι Γιάννης Ρίτσος, μουσική Χρήστος Λεοντής): «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος. Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος».

Νωρίτερα είχε προβληθεί βίντεο αφιερωμένο στο Συνέδριο της ΟΓΕ, το χαρακτήρα και τη δράση της Ομοσπονδίας, το οποίο επιμελήθηκαν οι Γιάννης Κλεφτογιάννης και Κώστας Σταματόπουλος ενώ σε αυτό εμφανίστηκαν οι ηθοποιοί Μαριάνθη Σοντάκη και Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα.

Με αφετηρία τα ερωτήματα και τις αγωνίες που βάζουν τη σφραγίδα τους στη σκέψη των γυναικών, ξεδιπλώθηκε η πολύμορφη δράση της ΟΓΕ για κάθε πλευρά της ζωής τους. Κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και παρεμβάσεις πήραν τη θέση τους στα πλάνα που προβλήθηκαν, και έγιναν κάλεσμα για να δυναμώσει ο αγώνας στην κατεύθυνση που υποδεικνύει το σύνθημα του Συνεδρίου: “Με πυξίδα τις ανάγκες μας”.

Παιδότοπος για τους μικρούς «σύνεδρους»

Τη δική τους γωνιά έχουν τα μικρά παιδιά στο χώρο του Συνεδρίου.

Με δεδομένο ότι πολλές αντιπρόσωποι είναι μητέρες, η ΟΓΕ έχει προβλέψει για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Έτσι, ο παιδότοπος ξεκίνησε να λειτουργεί νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, υποδεχόμενος βρέφη και νήπια που κατέφτασαν μαζί με τις μητέρες τους.

Με τη συνδρομή παιδαγωγών, που διαμόρφωσαν ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων προσαρμοσμένο στις διαφορετικές ηλικίες των παιδιών, η ΟΓΕ επιδιώκει να στηρίξει και να διευκολύνει, και με τη λειτουργία του παιδότοπου, τη συμμετοχή νέων μητέρων στις εργασίες του Συνεδρίου.

Το ενδιαφέρον τόσο των αντιπροσώπων στο Συνέδριο όσο και των προσκεκλημένων που παρακολούθησαν την έναρξή του, τράβηξε η έκθεση καλλιτεχνικών έργων σύγχρονων εικαστικών που στήθηκε στο χώρο. Εικαστικοί καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμα της ΟΓΕ και πρόσφεραν έργα τους με σκοπό τη διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς από τους Συλλόγους και τις Ομάδες για την οικονομική ενίσχυση του Συνεδρίου.

Τα έργα που προσφέρθηκαν και εκτίθενται στο χώρο έχουν δημιουργήσει οι: Φανή Αχειμάστου, Ουρανία Βολονάκη, Αργυρώ Διαμαντάκη, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Βάσω Κατράκη, Μάρθα Κορίτσογλου, Σπύρος Κουρσάρης, Κλέβες Κρίσικο, Έφη Μάνου, Εύα Μελά, Φανή Μιχαηλίδου, Κάλλια Παπαθεοδώρου, Πάρης Πρέκας, Μερόπη Πρέκα και Στέλιος Σταφέτος.

Η προσφορά τους στάθηκε ιδιαίτερα σημαντική για την Ομοσπονδία, καθώς η πανδημία και τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού διαμόρφωσαν πρόσθετες δυσκολίες στην οργάνωση του Συνεδρίου και στην εξασφάλιση ενός χώρου κατάλληλου να φιλοξενήσει τις εκατοντάδες αντιπροσώπους που εκλέχτηκαν από τους Συλλόγους και τις Ομάδες σε όλη τη χώρα. Η Ομοσπονδία έπρεπε να αναμετρηθεί με τα σοβαρά εμπόδια που θέτει το καθεστώς της εμπορευματοποίησης των σχετικών εγκαταστάσεων και το υπέρογκο κόστος που συνεπάγεται η μίσθωσή τους. Στο φόντο αυτό, η προσφορά και η ανταπόκριση μιας σειράς καλλιτεχνών συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Η κλήρωση της λαχειοφόρου θα γίνει την Κυριακή 24 Οκτώβρη, τελευταία μέρα του Συνεδρίου.

Στο χώρο στήθηκε, επίσης, έκθεση φωτογραφίας στην οποία αποτυπώθηκαν στιγμιότυπα της δράσης των Συλλόγων και των Ομάδων Γυναικών.