Χρ. Σκαλούμπακα: Κάθε Σύλλογος και Ομάδα να γίνει «κύτταρο» συσπείρωσης και δράσης των γυναικών

Τον πλούσιο απολογισμό της δράσης και των πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, των προηγούμενων πέντε χρόνων, τα βήματα που καταγράφηκαν αλλά και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να συνεχιστούν συνόψισε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, παρουσιάζοντας την εισήγηση του προεδρείου, κατά την έναρξη των διαδικασιών του 13ου Συνεδρίου της ΟΓΕ, το απόγευμα της Παρασκευής.

«Αποτιμάμε κατά πόσο οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες μας συνέβαλαν στην κινητοποίηση νέων γυναικών για κάθε κοινωνικό πρόβλημα. Από το προηγούμενο Συνέδριο κάναμε ένα σοβαρό βήμα, αναπτύσσοντας παραπέρα τις πρωτοβουλίες μας, τις θέσεις μας και την αγωνιστική μας δράση για όλες τις σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας. Βάλαμε στο επίκεντρο των διεκδικητικών μας δράσεων τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας απαιτώντας όλα όσα είναι απαραίτητα για να εξασφαλίσουν την ισοτιμία μας με βάση τη σημερινή πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα. Αποκαλύψαμε τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες που μπαίνουν εμπόδιο σε αυτές τις δυνατότητες, σε κάθε πλευρά της ζωής των γυναικών, απορρίπτοντας τη λογική του “μικρότερου κακού”, της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού.

Με τις πρωτοβουλίες και τη δράση μας, που επιδιώκουμε να έχουν αντίκτυπο με τη μαζικότητα και τη ζωντάνια τους στη γειτονιά, στην πόλη, στο χωριό, στοχεύουμε να δημιουργούμε ρωγμή στη συνείδηση των γυναικών για το τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τις ίδιες και τις οικογένειές τους και γιατί χρειάζεται να δράσουν συλλογικά και οργανωμένα για τις διεκδικήσεις τους. Ξέρουμε όμως ότι οι περισσότεροι Σύλλογοι και Ομάδες δεν έχουν κάνει ευδιάκριτο το στίγμα δράσης στην περιοχή τους, δεν έχουν γίνει το πραγματικά ζωντανό κύτταρο συσπείρωσης γυναικών. Παραμένει ο στόχος να μην έχει η δράση μας καμπανιακό χαρακτήρα γεγονός που δεν μας αφήνει περιθώρια να χτίσουμε ουσιαστικούς δεσμούς με τις γυναίκες του μόχθου, με τις νέες γυναίκες και μητέρες σε κάθε γειτονιά», τόνισε.

Δράση και πρωτοβουλίες που ξεδιπλώνονται μέσα σε απαιτητικές συνθήκες

Αναφερόμενη στις συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύσσουν τη δράση τους οι Σύλλογοι και οι Ομάδες, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας ξεχώρισε μια σειρά σημαντικές πλευρές: Επισήμανε τα σημάδια εκδήλωσης νέας οικονομικής κρίσης, μετά από μια περίοδο αναιμικής ανάκαμψης, η οποία επιταχύνθηκε λόγω της πανδημίας. Στο φόντο αυτό, η «ισότητα» των φύλων θεωρείται ως απαραίτητο συστατικό στα σχέδια «ανάκαμψης της οικονομίας», δηλαδή «στα σχέδια ανάκαμψης των κερδών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών κολοσσών». Ο στόχος και η αντικειμενική ανάγκη των επιχειρηματικών για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης προωθείται με την επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, που συνεπάγεται εντατικοποίηση της εργασίας και αύξηση της εκμετάλλευσης, κάτω από την πολιτική της «συμφιλίωσης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής». Παράλληλα, προωθείται η προσαρμογή της λειτουργίας των υπηρεσιών για τη φροντίδα βρεφών και νηπίων στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, με στόχο να έχουν οι γονείς, και κυρίως οι μητέρες, τη δυνατότητα να «παρκάρουν» το παιδί τους τις ώρες της δουλειάς.

Αντίστοιχα στο πλαίσιο των σχεδίων ανάκαμψης, διαφημίζονται η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη ανάπτυξη, με κίνητρο να εξασφαλιστούν νέα κερδοφόρα πεδία για επενδύσεις. «Η ΕΕ και τα κόμματα που κινούνται στις ράγες της, αξιοποιούν την ευαισθησία των γυναικών, ιδιαίτερα των νέων, για την προστασία του περιβάλλοντος κι επικαλούνται την κλιματική κι ενεργειακή κρίση ως άλλοθι για να αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα τους αντιλαϊκούς στόχους της “πράσινης ανάπτυξης”. Ετσι προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα γιγαντιαία πακέτα κρατικής στήριξης για τις πράσινες bussiness, που θα τα πληρώσουμε ακριβά οι εργατικές, λαϊκές οικογένειες: με ακριβότερο ρεύμα, με ανατιμήσεις στα προϊόντα που θα παράγονται από την ακριβότερη ενέργεια, με φτώχεια, με εκτόξευση της ανεργίας στις περιοχές που ζούσαν από το λιγνίτη», σχολίασε η Χρ. Σκαλούμπακα.

Το τοπίο συμπληρώνουν τα σχέδια για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας που προώθησαν και προωθούν όλες οι κυβερνήσεις. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για τα επικίνδυνα σχέδια αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τη μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο και δρόμο για μεταφορά εμπορευμάτων, την εγκατάσταση ΝΑΤΟικών βάσεων από τη μια άκρη της μέχρι την άλλη.

«Η ενημέρωση – αγωνιστική διεκδίκηση με πυξίδα τις σύγχρονες ανάγκες μας στηρίχθηκε στο τρίπτυχο σταθερή εργασία και ωράριο – κοινωνική προστασία της μητρότητας – ελεύθερος χρόνος, γιατί από αυτά εξαρτάται η ποιότητα ζωής των γυναικών», υπογράμμισε η Χρ. Σκαλούμπακα. Πάνω σε αυτούς τους άξονες η ΟΓΕ ανέπτυξε παραπέρα τα αιτήματά της, με αγωνιστικές διεκδικήσεις από το κράτος, τους θεσμούς του και την καπιταλιστική εργοδοσία.

Η εκδήλωση της πανδημίας έθεσε αντικειμενικά στο επίκεντρο της διεκδικήσεις στο μεγάλο μέτωπο της Υγείας, με την ΟΓΕ να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που «φώτισαν» την αναπόσπαστη σύνδεση του αγώνα για την ισοτιμία της γυναίκας με την πάλη για ένα ενιαίο σύστημα δημόσιας και δωρεάν Υγείας, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Με τις ανακοινώσεις, τις πικέτες, τα πανό μας βρεθήκαμε έξω από νοσοκομεία και δομές Υγείας σ’ όλη την Ελλάδα, μαζί με ιατρούς, νοσηλεύτριες, καθαρίστριες και τραπεζοκόμους, μαζί με εργατικά σωματεία και άλλους φορείς. Αυτά τα δύο χρόνια έγινε ένα σημαντικό βήμα στον κοινό αγωνιστικό μας βηματισμό, ιδιαίτερα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Η επίμονη προσπάθεια κινητοποίησης γυναικών χρειάζεται να στηρίζεται στη ζωντανή εικόνα για την κατάσταση της Υγείας σε κάθε περιοχή και στην αντίστοιχη εξειδίκευση του πλαισίου πάλης μας», ανέφερε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Παρακαταθήκη ο κοινός βηματισμός με σωματεία και φορείς

Στον σχεδιασμό της δράσης τους οι Σύλλογοι και οι Ομάδες επικέντρωσαν στις εργαζόμενες, ιδιαίτερα σε κλάδων με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή (εμπόριο, επισιτισμός-τουρισμός, τηλεπικοινωνίες, χρηματοπιστωτικό, εκπαίδευση, υγεία), καθώς και σε κατηγορίες εργαζομένων που ζουν τις συνέπειες της «ευελιξίας». Η σχετική δραστηριότητα έφερε τις δυνάμεις της ΟΓΕ σε κοινό βηματισμό με σωματεία και φορείς, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που ξεχώρισαν στην εισήγηση είναι η κοινή δράση της ΟΓΕ με εργατικά σωματεία και ενώσεις αυταπασχολουμένων στο Εμπόριο, με αιχμή την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας και το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, οι πρωτοβουλίες με σωματεία εκπαιδευτικών για τα δικαιώματα των γυναικών αναπληρωτριών, οι δίαυλοι επικοινωνίας και συζήτησης με το συνδικάτο επισιτισμού – τουρισμού Αττικής για τα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών, τα ιδιαίτερα αιτήματα και διεκδικήσεις που απαντάνε σε αυτά. Πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω δημιούργησαν το έδαφος για τις πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν από την ΟΓΕ και εργατικά σωματεία με αφορμή την 8η Μάρτη, με τη συνδιοργάνωση συγκεντρώσεων που τίμησαν αγωνιστικά τη συγκεκριμένη μέρα.

Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς) αποτέλεσαν ένα ακόμα πεδίο για την κοινή δράση των Συλλόγων και Ομάδων γυναικών με σωματεία και φορείς. «Αναπτύξαμε κοινό βηματισμό με εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους και ενώσεις ΕΒΕ για τις πλημμύρες στην Καρδίτσα, για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και στην Εύβοια, σ’ ολόκληρη την Ελλάδα», υπενθύμισε η Χρ. Σκαλούμπακα. Την περίοδο, άλλωστε, που διανύουμε οι δυνάμεις της ΟΓΕ συνεχίζουν να εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πυρόπληκτους, ιδιαίτερα στην Εύβοια, αλλά και στα σεισμόπληκτα χωριά στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μέτωπο με το ρεύμα του ατομισμού και του αστικού φεμινισμού

«Η πλούσια πείρα και τα συμπεράσματα από τη δράση αυτών των χρόνων, μπορούν να σηματοδοτήσουν τον αγωνιστικό βηματισμό της ΟΓΕ το επόμενο διάστημα. Βασικός στόχος μέχρι το επόμενο Συνέδριο είναι να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα στην οργάνωση και συμμετοχή της γυναίκας στο κίνημα», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΓΕ.

Μιλώντας για τους στόχους που θέτει και τα καθήκοντα που αναλαμβάνει η Ομοσπονδία, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη για αντιπαράθεση με τα ρεύματα του αστικού φεμινισμού, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες στις οποίες ένα σημαντικό μέρος γυναικών, αλλά και ανδρών, είναι πιο ευαισθητοποιημένο γύρω από τις κοινωνικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

«Οι αστικές φεμινιστικές απόψεις καλλιεργούν ως αποκλειστικό κριτήριο ενότητας για τις γυναίκες το φύλο, που παρουσιάζεται ως ενιαία κοινωνική ομάδα με σβησμένες τις ταξικές διαφοροποιήσεις. Προβάλλουν τη “συμμετοχή των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων (ΚΛΑ)”, αλλά κρύβουν επιμελώς ότι αυτό αφορά τη συμμετοχή γυναικών της αστικής τάξης, ως μεγαλομετόχων επιχειρηματικών κολοσσών. Το ενδιαφέρον τους είναι η εκλογή περισσότερων γυναικών σε επιτροπές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σε πρωθυπουργικές και υπουργικές θέσεις, στο Κοινοβούλιο, που γίνονται φορείς των αντιλαϊκών πολιτικών», σχολίασε η Χρ. Σκαλούμπακα. Στην αντίπερα όχθη, η ΟΓΕ παλεύει «για τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για ισότιμα δικαιώματα των γυναικών σε όλες τις πλευρές της ζωής τους και ενάντια στις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται για τη γυναικεία ανισοτιμία». Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ότι χρειάζεται να αξιοποιηθεί η πείρα που συγκεντρώθηκε από τις παρεμβάσεις της ΟΓΕ στις φοιτήτριες και στις σχολικές τάξεις. «Το περιεχόμενο παρέμβασης της ΟΓΕ στα Πανεπιστήμια με την ταξική αντίληψη για τις σύγχρονες πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας. Επιδιώξαμε η παρέμβασή μας να λειτουργήσει ως αντίπαλο δέος στην προσπάθεια εγκλωβισμού της συνείδησης και ενσωμάτωσης των νέων γυναικών μέσω των ανορθολογικών θεωριών περί «κοινωνικής κατασκευής του φύλου».

Αναφερόμενη στα απαράδεκτα περιστατικά βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμα και δολοφονιών γυναικών, στις αποκαλύψεις περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, επισήμανε πως η ΟΓΕ έχει ανοιχτό μέτωπο στην αποπροσανατολιστική αστική φεμινιστική προσέγγιση γύρω από αυτά. «Αντιπαλεύουμε τις αντιλήψεις του αστικού φεμινισμού ότι πρόκειται για φαινόμενα της “πατριαρχίας” και του σεξισμού, ότι αρκεί μόνο να “σπάσουν οι γυναίκες τη σιωπή τους” για τη βία στις διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις και να αλλάξει το νομικό πλαίσιο», τόνισε και πρόσθεσε: «Προβάλλουμε όλες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Προβάλλουμε τη δράση του γυναικείου συλλόγου, του σωματείου, ως κυψέλη για να βρει η γυναίκα το κουράγιο, την αλληλεγγύη, τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη».

Καμία γυναίκα να μην αποδεχτεί τη βαρβαρότητα που ζει σήμερα

Στην ημερήσια διάταξη της δράσης της η ΟΓΕ έχει εντάξει μια σειρά κρίσιμα μέτωπα πάλης. «Πρωτοστατούμε για να δυναμώσει η αγωνιστική συμμετοχή των γυναικών σε κατεύθυνση απειθαρχίας και σύγκρουσης με τους αντεργατικούς νόμους που μας καταδικάζουν σε ζωή και ωράρια λάστιχο», τόνισε η πρόεδρός της. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε ενίσχυση του αγώνα για να μείνει στα χαρτιά ο πρόσφατος αντεργατικός νόμος, στην πάλη για αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένο ωράριο, κυριακάτικη αργία, ενάντια τους περιορισμούς στο δικαίωμα στη διαδήλωση και στην απεργία. «Στο επίκεντρο των αγωνιστικών μας πρωτοβουλιών βρίσκεται η διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλες τις γυναίκες με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ιδιαίτερα σε Εμπόριο, Επισιτισμό-Τουρισμό, Τηλεπικοινωνίες, Πληροφορική, χρηματοπιστωτικό κι άλλες υπηρεσίες, που οι γυναίκες τσακίζονται από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την εποχιακή δουλειά, τα ακανόνιστα ωράρια, τη δουλειά τις Κυριακές. Συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε και να οργανώνουμε τη δράση μας ενάντια στην γενικευμένη τηλεργασία, που διαγράφει τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. Προβάλουμε το ριζοσπαστικό μας αίτημα για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και σταθερό ωράριο εργασίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στο μέτωπο της Παιδείας, η ΟΓΕ συνεχίζει να αντιπαλεύει τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ «που κάνουν το σχολείο ακόμα πιο ανισότιμο και εξοντωτικό για τα παιδιά μας» ενώ στο μέτωπο της Υγείας ξεχωρίζει η αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δοθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για το «νέο ΕΣΥ», δηλαδή για τη νέα άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες.

Μπροστά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας σε αυτές, η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες «να αρνηθούν το ρόλο του αμέτοχου παρατηρητή που αναμένει σιωπηλός τις εξελίξεις» και να πάρουν θέση μάχης, ξεκαθαρίζοντας πως ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα «ούτε από τις επενδύσεις, ούτε από τα μερίδια των ενεργειακών ομίλων που σουλατσάρουν στη Μεσόγειο». Στην κατεύθυνση των ευρηματικών και πετυχημένων πρωτοβουλιών ορισμένων Συλλόγων και Ομάδων, η Ομοσπονδία θέτει στόχο να πολλαπλασιάσει την πολύμορφη, αγωνιστική δραστηριότητα για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ θέτουν επίσης στόχο να ενισχύσουν τον προσανατολισμό τους την άνοδο της γυναικείας συμμετοχής αυτοαπασχολούμενων γυναικών στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και στις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, καθώς και να παρέμβουν πιο αποφασιστικά στις γυναίκες της υπαίθρου, αγρότισσες και εργάτριες γης, άνεργες ή συμβοηθούντα μέλη.

Κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή καλούνται να παίξουν τα Διοικητικά Συμβούλια σε κάθε Σύλλογο και Ομάδα. Οπως επισήμανε η Χρ. Σκαλούμπακα, οι στόχοι που θέτει η Ομοσπονδία περνούν μέσα από την αναβαθμισμένη λειτουργία των ΔΣ, την ικανότητά τους να συσπειρώνουν νέες γυναίκες, τη φροντίδα να κρατάνε σταθερή και τακτική επαφή με όλα τα μέλη, τον προσανατολισμό τους στην προσπάθεια κάθε γυναίκα να παίρνει τη θέση της στη δράση. Ιδιαίτερα όσον αφορά τις νέες μητέρες που έχουν επιλέξει το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, τόνισε την ανάγκη για στήριξή τους τόσο με πρακτικά μέτρα, όσο και με την προσπάθεια να αποκτούν «τη δύναμη, τη γνώση, τη θέληση για να εξουδετερώνουν την πίεση από το οικογενειακό, φιλικό περιβάλλον», να αναμετριούνται με την κυρίαρχη αντίληψη σύμφωνα με την οποία η φροντίδα για την κάλυψη των αναγκών του παιδιού της, είναι αποκλειστικά ατομική τους υπόθεση.

«Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα μπορεί να συμβάλει ώστε να μην νομιμοποιήσουν οι γυναίκες στη συνείδησή τους την βαρβαρότητα που βιώνουν. Να μη θεωρήσουν ότι πρόκειται για μια δεδομένη αντικειμενική κατάσταση που δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Αλλά και να καλλιεργούμε μαζικά στις γυναίκες που απευθυνόμαστε ότι για την πλειοψηφία των γυναικών αυτά τα ζητήματα δε λύνονται με ατομικό τρόπο», υπογράμμισε η πρόεδρος της ΟΓΕ. «Οσο η μόρφωση, η εργασία, η μητρότητα, οι ανάγκες μας θεωρούνται ατομική υπόθεση, όσο τα πάντα μετρώνται με το κέρδος των επιχειρηματικών κολοσσών, θα είμαστε διπλά καταπιεσμένες. Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες που είναι η φωνή της ΟΓΕ σε κάθε περιοχή μπορούν με την πρωτόβουλη δράση τους να εμπνεύσουν τις γυναίκες για την αξία της αγωνιστικής στάσης ζωής, τη σημασία της συμμετοχής τους στο κίνημα», κατέληξε.