Με την εκλογή νέου ΔΣ και την υιοθέτηση αγωνιστικών ψηφισμάτων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

Από τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΟΓΕ στην Αθήνα

Με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και την υιοθέτηση ψηφισμάτων ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, το 13ο Συνέδριο της ΟΓΕ.

Στην πρώτη του συνεδρίαση το νέο Διοικητικό Συμβούλιο εξέλεξε 12μελες Προεδρείο. Πρόεδρος της ΟΓΕ επανεξελέγη η Χριστίνα Σκαλούμπακα

Το Προεδρείο απαρτίζεται από τις Μαιρήνη Στεφανίδη (α αντιπρόεδρος), Εύη Κοντόρα (β αντιπρόεδρος), Μαρία Φιλανταράκη (γενική γραμματέας), Πόπη Ξεκαλάκη (ειδική γραμματέας), Βάσω Λυμπερόγιαννη (ταμίας), Νατάσα Καμπέλη (ειδική ταμίας), Αθήνα Λαζαρίδου, Μαρία Μανιατάκου, Ξανθή Παπαγεωργίου, Γιασεμή Χατζησταματίου, Ελένη Θεοδοσίου.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχαν πάνω από 700 αντιπρόσωποι, εκλεγμένες από 145 Συλλόγους και Ομάδες, ενώ έγιναν πάνω από 60 ομιλίες.

Τα θετικά βήματα που έχουν καταγραφεί στη λειτουργία των Συλλόγων και των Ομάδων, την ηλικιακή τους ανανέωση με νέες γυναίκες, τον πιο στοχευμένο προσανατολισμό της δράσης σε εργαζόμενες γυναίκες, επισήμανε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από την πλούσια συζήτηση, υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθεια να γίνουν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες το ζωντανό κύτταρο οργάνωσης και δράσης των γυναικών αλλά και οι φορείς που θα ευαισθητοποιούν για τα ζητήματα των γυναικών και θα “μπολιάζουν” με σχετικά αιτήματα και διεκδικήσεις σωματεία, Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Συλλόγους αγροτών, φοιτητικούς Συλλόγους.

Στην κατεύθυνση αυτή, επισήμανε ως ιδιαίτερα θετικό το στίγμα που έδωσαν με τις ομιλίες τους αντιπρόσωποι που είναι εργαζόμενες σε μια σειρά κλάδους και κάλεσε τους Συλλόγους και τις Ομάδες να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τις γυναίκες μέλη τους που μπορούν να γίνουν κρίκοι στο ξεδίπλωμα της δράσης τους. Αντίστοιχα, ξεχώρισε τις παρεμβάσεις που έγιναν από αντιπρόσωπος φοιτήτριες σκιαγραφώντας τον χώρο των πανεπιστημίων ως ένα σημαντικό πεδίο για τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας.

Οι δυνατότητες που αναδείχθηκαν από την αυξημένη συμμετοχή στις συνελεύσεις των Συλλόγων και των Ομάδων, όπως τόνισε, πρέπει να εκφραστούν το επόμενο διάστημα στη δράση και τις πρωτοβουλίες τους, στην αναβάθμιση της λειτουργίας των Διοικητικών τους Συμβουλίων, στην σταθερή επαφή με όλα τα μέλη, στη μεγαλύτερη δραστηριοποίησή τους, στη  στήριξη στις νέες μητέρες. Η πρόεδρος της ΟΓΕ ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς που στήριξαν με τις προσφορές τους την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, τους μουσικούς και ηθοποιούς που αφιλοκερδώς προετοίμασαν και παρουσίασαν την πολιτιστική εκδήλωση στο άνοιγμα των εργασιών, όλες και όλες όσους συνέβαλαν στη λειτουργία του χώρου και του παιδότοπου.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στους εικαστικούς καλλιτέχνες που προσέφεραν έργα τους για την οργάνωση λαχειοφόρου αγοράς που συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ενίσχυση της Ομοσπονδίας για να ανταποκριθεί στα έξοδα του Συνεδρίου.

Το σώμα υιοθέτησε ψήφισμα για τη συμμετοχή της ΟΓΕ, των Συλλόγων και των Ομάδων της, στο συλλαλητήριο δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων στις 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα και στις ανάλογες πρωτοβουλίες σε άλλες πόλεις.

Επίσης, ψήφισμα στήριξης της πανελλαδικής κινητοποίησης που οργανώνουν στις 6 Νοέμβρη στην Αθήνα σωματεία, φορείς, Επιτροπές Αγώνα από περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.