Η ΟΓΕ αποχαιρετά την Πούπα Μπουντούρογλου

Αθήνα, 25.11.2021

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την μεγάλη απώλεια της συναγωνίστριας μας Καλλιόπης (Πούπας) Καρακάση Μπουντούρογλου, η οποία βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος της χώρας από την ίδρυση της ΟΓΕ, της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος επί 24 χρόνια (1988-2012).

Το 1975 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Ένωσης Προοδευτικών Γυναικών Βορείων Προαστίων που αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Στο 3ο Συνέδριο, το 1984, εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου και του Προεδρείου της.

Αναδείχθηκε Πρόεδρος της ΟΓΕ στη δύσκολη εποχή που αμφισβητήθηκε ο χαρακτήρας και ο προσανατολισμός του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, στην περίοδο των ανατροπών που, όπως έλεγε και η ίδια, δεν άφησαν αλώβητη ούτε την ΟΓΕ. Σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση ήταν καθοριστική η συμβολή της για να μπορέσει η Ομοσπονδία μας, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες μας σε όλη τη χώρα, να συνεχίσουν τη μαχητική τους δράση. Ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια της στην επέτειο των 30 χρόνων μας: «Με συνέπεια στις αρχές της συγκρότησής μας σταθήκαμε ανυποχώρητα δίπλα στα συμφέροντα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων και στην αντίπερα όχθη από τους εκμεταλλευτές, τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκφραστές τους και τους βαστάζους τους».  

Καθοριστική ήταν και η συμβολή της στην διεθνή δράση της ΟΓΕ στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών ιδιαίτερα για την εκλογή της ΟΓΕ ως συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου.

 Η Πούπα «έφυγε» αφήνοντας πίσω της μια σπουδαία παρακαταθήκη, καθώς η ΟΓΕ περνούσε το κατώφλι του 21ου αιώνα, σταθεροποιώντας τα βήματά της στο πεδίο των διεκδικήσεων για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας και αναβαθμίζοντας τον συλλογικό αγώνα της.

Η Καλλιόπη Μπουντούρογλου υπήρξε ένας ανήσυχος και γενναίος άνθρωπος, μια εξέχουσα κινηματική προσωπικότητα. Ήξερε να εμψυχώνει και να κινητοποιεί. Πρωτοπόρα και έμπειρη, έδωσε ολόψυχα και αβίαστα όλες της τις δυνάμεις στους στόχους του κινήματός μας.  

Δεν έπαψε ποτέ να ενδιαφέρεται για όσα απασχολούσαν την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Ακόμα και στις δυσκολότερες ώρες, όταν οι περιπέτειες στην υγεία και τη ζωή διεκδικούσαν το μεγαλύτερο μερίδιο της προσοχής της, δεν τις άφησε να σβήσουν τη φλόγα της για το κίνημα, το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις, τη διάθεσή της για προσφορά.

Θα την θυμόμαστε για τον πύρινο λόγο της, την αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητά της.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά της, στους αγαπημένους γιούς της και τα εγγόνια της.

Αθήνα, 25.11.2021

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ