Κάλεσμα στην Αντιιμπεριαλιστική Συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ 9.8.2022

Αθήνα, 3.8.2022

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022, στις 8 μ.μ., στην Πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο) για τα 77 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Τιμάμε τα θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας κατά του λαού της Ιαπωνίας, που σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από τον πυρηνικό όλεθρο στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945.

Μετά από 77 χρόνια, ο κίνδυνος πυρηνικού πλήγματος συνεχίζεται στο πλαίσιο των αυξημένων πολεμικών ανταγωνισμών. Τη δυνατότητα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» για το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον Ιούλιο του 2016, επικαιροποίησε η Σύνοδος Κορυφής του Ιούνη του 2021 στις Βρυξέλλες και εξειδίκευσε φέτος η Σύνοδος της Μαδρίτης στο φόντο της εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.  

Σήμερα, οι λαοί σε όλο τον κόσμου είναι αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της επιθετικότητας ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με Ρωσία και Κίνα, ενώ συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία με υπαρκτό το ενδεχόμενο γενίκευσης του. Η “Νέα Στρατηγική Αντίληψη” που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνιο αναδεικνύει τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη και προμηνύει νέα δεινά για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ διατάσσει τις δυνάμεις του σε θέσεις μάχης και αναβαθμίζει τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα του, ενώ προετοιμάζεται για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο όνομα του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Δεν ανεχόμαστε τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες, που σπέρνουν τον όλεθρο στους λαούς.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ που, συνεχίζοντας στο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, με την ανανέωση και την επέκταση της συμφωνίας για τις Αμερικανονατοϊκές Βάσεις στην Ελλάδα, που ψηφίζει και υλοποιεί τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Καταδικάζουμε την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που όλο το προηγούμενο διάστημα έστειλε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, μετατρέποντας τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων.

Στεκόμαστε ενάντια στις επικίνδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που πλειοδοτεί στις ΝΑΤΟικές δαπάνες με 6,6 δις ευρώ το χρόνο, δηλαδή το 3,8% του ΑΕΠ της, σε βάρος των λαϊκών αναγκών για υγεία, παιδεία, στέγη, εργασιακά δικαιώματα, την ώρα που ο λαός στενάζει κάτω από την ενεργειακή φτώχεια και την αβάσταχτη ακρίβεια. 

Αυτές οι δαπάνες στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών δεν εξασφαλίζουν την άμυνα της χώρας, ούτε την ειρηνική συμβίωση με τους γειτονικούς λαούς, αλλά ενισχύσουν την επιθετική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Αυτός ο δρόμος εμπλέκει το λαό όλο και περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, είναι αδιέξοδος και στρωμένος με νέες θυσίες διαρκείας για εμάς και τις οικογένειές μας.

Παράλληλα, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, σε συνδυασμό με τις ίσες αποστάσεις που τηρούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, φέρνουν στο προσκήνιο την πιθανότητα θερμού επεισοδίου, ενώ αποκαλύπτουν τον απώτερο στόχο για έναν οδυνηρό συμβιβασμό στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της περιοχής υπό ευρωατλαντική εποπτεία.

Τώρα οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου χρειάζεται να εντείνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ανταγωνισμούς.

Μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις, εντείνουμε την πάλη για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας! Μέσα από το συλλογικό αγώνα, δυναμώνουμε τη φωνή μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για μια ζωή χωρίς ανισοτιμία, εκμετάλλευση και καταπίεση, για μια ζωή με δικαιώματα!

Απαιτούμε:

  • Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς.
  • Να ξηλωθούν οι Αμερικανονατοϊκές βάσεις του θανάτου στην Ελλάδα.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Άραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα, να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής.
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων.
  • Να ματαιωθούν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και η διάταξη ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ,
ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022 ΣΤΙΣ 8 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΖΑΚΛΙΝ ΝΤΕ ΡΟΜΙΓΥ (ΣΤΑΣΗ ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ) ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Αθήνα, 3.8.2022

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ