Για την Προσχολική Αγωγή και τη Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών

6.9.2022

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν προσχολική φροντίδα κι αγωγή και φέτος (2022-2023). Δεν αποκλείονται μόνο τα 30.000 παιδιά που απορρίφθηκαν από το πρόγραμμα των voucher (κουπονιών) της ΕΕΤΑΑ.

 • Αποκλείονται χιλιάδες βρέφη που οι γονείς τους ακόμα κι αν πήραν το κουπόνι  (voucher) ψάχνουν απεγνωσμένα χωρίς αντίκρισμα για μια θέση σε έναν δημοτικό βρεφικό σταθμό στη γειτονιά τους, καθώς αυτοί που λειτουργούν είναι ελάχιστοι και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
 • Αποκλείονται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που οι γονείς τους είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή δίδακτρα στους ιδιωτικούς.
 • Αποκλείεται το 47,5% των παιδιών έως 3 ετών που παραμένουν στο σπίτι, εκτός των δομών προσχολικής αγωγής και φροντίδας, συνήθως με τις μητέρες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χώρα μας από τα 340.000 περίπου παιδιά προσχολικής ηλικίας (6 μηνών έως 4 ετών), μόνο για 140.000 παιδιά έγιναν αιτήσεις στην ΕΕΤΑΑ για βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ το πολυπόθητο κουπόνι απέκτησαν μόνο 111.000 παιδιά !!! Το δικαίωμα των παιδιών μας μπαίνει στην κλίνη του Προκρούστη είτε λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού προγράμματος, που δεν επαρκεί ούτε για το 1/3 των παιδιών, είτε λόγω της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των βρεφονηπιακών σταθμών, που το καθιστά απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.

          Δεν ανεχόμαστε  σήμερα τον 21ο αιώνα να μην εξασφαλίζει το κράτος το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην προσχολική αγωγή και φροντίδα που θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους.

          Δεν δεχόμαστε αυτό το δικαίωμα των παιδιών μας να αποτελεί εμπόρευμα και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης  ή παιδοφυλακτήριο. 

          Αντί να διαθέσει το κράτος χρηματοδότηση για τη δημιουργία, τον εξοπλισμό και τη μόνιμη στελέχωση δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών με ενιαίο επιστημονικό πρόγραμμα, προωθεί υποβαθμισμένες υπηρεσίες φύλαξης βρεφών και νηπίων, “parking παιδιών” είτε με το πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”, είτε μοιράζοντας εκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να μπορούν αυτοί να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα τις εργαζόμενες μητέρες. Αυτήν την πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξυπηρετήσει τη μεγαλοεργοδοσία υλοποιούν απαρέγκλιτα  τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους που θα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

          Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό 84.000 παιδιών από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, όπως και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων που οι γονείς δεν έκαναν καν αίτηση. Ενώ το οικογενειακό μας εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων, την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης,  το δικαίωμα των παιδιών μας στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη δημιουργία αποτελεί πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος.

           Νέες μητέρες, νέοι γονείς

Η προσχολική αγωγή και φροντίδα των παιδιών μας είναι αναγκαία για τη ζωή τους, για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους για το κράτους και τους οφέλους που θα φέρει στις επιχειρήσεις.

Γι αυτό οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά και ανυποχώρητα διεκδικούμε για όλα τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ, καθώς και ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

Απαιτούμε :

 • να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί  σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες  ΟΛΩΝ των παιδιών.
 • μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.
 • προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
 • μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
 • Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
 • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
 • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
 • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων

 6.9.2022

Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ