Σύλλογος Γυναικών Ν. Σμύρνης Έγκλημα κατά 14χρονης

Μας γεμίζει με οργή και αποτροπιασμό το νέο περιστατικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας του βιασμού και μαστροπείας εις βάρος ανήλικου κοριτσιού, 14 χρονών, που φιλοξενούταν σε δημόσια δομή παιδικής προστασίας στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Απαιτούμε την ολόπλευρη κοινωνική προστασία του θύματος. Να διαλευκανθεί το έγκλημα, να συλληφθούν όλοι οι δράστες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά με τις ανώτατες ποινές. 

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για να συγκρουστούμε με τις πραγματικές αιτίες που  γεννούν τους δράστες τέρατα και τα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος των ανυπεράσπιστων παιδιών. Στην κοινωνία που «όλα πουλιούνται και αγοράζονται» και αποθεώνονται οι σάπιες αξίες της εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος και της σεξουαλικότητας, θεριεύουν τα κυκλώματα πορνείας, τράφικινγκ, μαστροπείας, πολλές φορές και πίσω από τα καλογυαλισμένα προφίλ του διαδικτύου.

Δεν ανεχόμαστε  παιδιά  που έχουν υποστεί τη βία και την κακοποίηση στην πιο τρυφερή τους ηλικία, ή που έχουν εγκαταλειφθεί από την οικογένειά τους, με σοβαρά ψυχικά τραύματα να μεγαλώνουν απροστάτευτα και να φιλοξενούνται σε δομές, όπως αυτήν της Ν. Σμύρνης χωρίς κανένα επιστημονικό πρόγραμμα και χωρίς ειδικούς για να τα στηρίξουν με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη δομή απασχολείται μόνο ένας (1) ψυχολόγος με σύμβαση που έχει ημερομηνία λήξης και τρεις (3) κοινωνικοί λειτουργοί, οι 2 από αυτούς επίσης συμβασιούχοι. Δεν υπάρχουν παιδαγωγικά προγράμματα ούτε επιστημονικό προσωπικό να τα στηρίξει, όπως επίσης δεν υπάρχουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Δεν υπάρχει συνολικότερα το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό που θα συμβάλλει να επουλωθούν τα βαθιά  τραύματα των παιδιών αυτών για να βρουν ζεστασιά, αγάπη, ολόπλευρη στήριξη, για να πατήσουν στα πόδια τους και να βγουν στη ζωή. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που δεν προχωράει η αναδοχή με τα παιδιά αυτά, που η προστασία, η ανατροφή και η διαπαιδαγώγησή τους έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις με βάση τα τραύματα που έχουν υποστεί, την ηλικία τους και τις ανάγκες τους.

Καταγγέλλουμε την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν  εγκληματικές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση εγκατάλειψης των δημόσιων δομών φιλοξενίας των απροστάτευτων παιδιών. Μάλιστα, στο όνομα τις «αποϊδρυματοποίησης»  υποβαθμίζουν συνεχώς τις ήδη υποστελεχωμένες δομές, οι οποίες υπολειτουργούν, χωρίς το απαραίτητο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό  όλων των ειδικοτήτων.

Δεν δεχόμαστε η φροντίδα των παιδιών αυτών να αποτελεί κερδοφόρο εμπόρευμα στα χέρια φιλανθρωπικών οργανώσεων, ιδιωτών, ΜΚΟ και Εκκλησίας.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα με τις τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες δε συμβιβαζόμαστε με την πολιτική που θυσιάζει την προστασία όπως και την ασφάλεια των παιδιών  λογαριάζοντάς την ως κόστος για το κράτος. 

Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Σμύρνης (μέλος τις ΟΓΕ) διεκδικεί την ανάπτυξη δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ. Τη στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας των δήμων και περιφερειών. Απαιτούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις προνοιακές δομές με βάση τις ανάγκες για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των παιδιών.

Παλεύουμε για ίδρυση δημόσιου πανελλαδικού φορέα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της προστασίας του παιδιού χωρίς οικογένεια, του κακοποιημένου παιδιού, του παιδιού σε επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτού του φορέα θα εντάσσεται αποκλειστικά η διαδικασία υιοθεσίας – αναδοχής. Λέμε όχι στην ιδιωτική επαγγελματική αναδοχή και υιοθεσία.

Απευθύνουμε κάλεσμα στις γυναίκες της περιοχής που αγανακτούν και θέλουν να αγωνιστούν ενάντια στην πολύμορφή βία και τη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και παιδιών, να έρθουν σε επαφή με τον σύλλογο και να στηρίξουν τις διεκδικήσεις και τις πρωτοβουλίες του.

Νέα Σμύρνη, 23 Μάρτη 2023