Κάλεσμα Ενάντια στη Βάρβαρη Τροπολογία στο Εμπόριο 3.4.23

Εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες στο εμπόριο!

Όλες στον αγώνα!

Η ΟΓΕ συμμετέχει και στηρίζει την παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ) και της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), την Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 08.30 π.μ. στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Νίκης 5-7, Σύνταγμα)!

Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στην τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» (!) με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου». Αποτελεί συνέχεια του άθλιου νόμου 5019/2023 της κυβέρνησης τον περασμένο Φλεβάρη ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στα όρια των δήμων τους όσες Κυριακές θέλουν !!!

Πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της εκμετάλλευσης που σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολουμένων για να αυξάνονται τα κέρδη των μεγαλεμπόρων.

Ως εδώ!!

Δεν θα δεχτούμε τη ζωή και τα ωράρια λάστιχο!!

Η σημερινή Κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί, έχοντας ως υπόβαθρο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων Κυβερνήσεων, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιδιώξεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Οι εργαζόμενες στο εμπόριο είναι ήδη αντιμέτωπες με βάρβαρες συνθήκες εργασίας. Την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία, τα σπαστά ωράρια, τις υπερωρίες, δηλαδή 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό. Αναγκάζονται να υπογράφουν ότι δεν θα μείνουν έγκυοι, αφού η μητρότητα θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος.

Αντίστοιχα οι αυτοαπασχολούμενες βιώνουν την ομηρία μέσα στα καταστήματα τους προκειμένου να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό που δημιουργούν τα μεγαθήρια επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε περιοχή ενώ η ακρίβεια τσακίζει το πενιχρό εισόδημά τους.

Όλες μαζί στερούνται ακόμα και την κυριακάτικη αργία για να γίνει πραγματικότητα η πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων για λειτουργία των καταστημάτων 7 ημέρες την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις «Black Friday», τις «Λευκές Νύχτες».

Τώρα μόνο με την υπογραφή ενός δημάρχου θα εφαρμόζεται το ωράριο “ήλιο με ήλιο” για χιλιάδες γυναίκες. Ήδη υπάρχουν δήμοι που σέρνουν το χορό σε αυτή την αντιδραστική εξέλιξη όπως ο δήμος Μεγαρέων και ο δήμος Παλαιού Φαλήρου που μεθοδεύουν επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων της περιοχής τους. Αντίστοιχα ο δήμος Ιλίου έχει εφαρμόσει ήδη τη “λευκή νύχτα” με ανοιχτά καταστήματα ως τις 3 τα ξημερώματα.

                 Δε θα τους αφήσουμε να τσακίσουν τις ζωές μας.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα και

διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τις οικογένειές μας

Αγκαλιάζουμε τη δράση του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και των ενώσεων αυτοαπασχολουμένων, των συλλόγων και των ομάδων γυναικών της ΟΓΕ στις γειτονιές μας.

Απαιτούμε:

  • Σταθερή εργασία για όλες και όλους με σταθερό ωράριο 7ωρο – 5ήμερο — 35ωρο, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κατάργηση όλων των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Να καταργηθεί η προϋπόθεση συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ.
  • Επίδομα άδειας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό στο ύψος του κατώτατου μισθού, με ευθύνη του κράτους. Απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές αυτή την περίοδο.
  • Μέτρα προστασίας της υγείας, της ασφάλειας, του γυναικείου οργανισμού στους χώρους εργασίας.

4.4.23

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ