Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας

 

Το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει προβλήματα στην παροχή πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα την επιδεινώσει.

Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή – όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο – υπηρεσιών υγείας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συμβαλλόμενους γιατρούς, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας πρόνοιας ασφάλισης και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς θα οδηγήσει:

  • Στην ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και στη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών που υπήρχαν έως σήμερα.
  • Στη μείωση των κρατικών υποδομών. Οι συγχωνεύσεις μονάδων στην ΠΦΥ στο όνομα του εξορθολογισμού οδήγησαν και θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μείωση των υποδομών του Δημόσιου τομέα.
  • Στη μείωση του προσωπικού στο χώρο της υγείας. Η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα του προσωπικού, οδηγεί σε μαζικές απολύσεις.

Η δημιουργία των ΚΥ, η λειτουργία τους σε 24ωρη βάση, η παροχή υπηρεσιών υγείας από τους εξαγγελθέντες για πολλοστή φορά οικογενειακούς γιατρούς είναι το τυρί για να πιαστούν στη φάκα τα λαϊκά στρώματα και να αποδεχτούν τις συγχωνεύσεις και τις αυξήσεις των πληρωμών.

Αυτό είναι το “καθολικό και ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ” που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Η παραπέρα μείωση, των παροχών, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και μάλιστα σε μια εποχή που η καπιταλιστική κρίση έχει επιδεινώσει την υγεία των λαϊκών στρωμάτων είναι απάνθρωπη και εγκληματική. Αυτή η πολιτική εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ, εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και η οικονομική κρίση ήταν η αφορμή να παρθούν πιο γρήγορα και μαζικά αυτά τα μέτρα.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, την ΟΓΕ, έχουμε χρέος να παλέψουμε να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Να διεκδικήσουμε δυναμικά:

  • Την πανελλαδική ανάπτυξη ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, την ανάπτυξη των αναγκαίων υπηρεσιών για τη γυναίκα και το παιδί.
  • Δημόσιων – Δωρεάν Κ.Υ που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες του πληθυσμού με πλήρη εξοπλισμό και στελέχωση, με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες και με 24ωρη λειτουργία.
  • Την κατάργηση του επιχειρηματικού τομέα. Την κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, αλλά και όλων των συμμετοχών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας για ιατρικές επισκέψεις, προληπτικές εξετάσεις, προγεννητικό έλεγχο, τοκετό, φάρμακα κ.λπ.
  • Να μην κλείσει καμιά μονάδα και στην ΠΦΥ.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Όλες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, στις 4 Φλεβάρη στις 6 μ.μ.. Η προσυγκέντρωση των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ θα είναι 5:30 μ.μ. στην Κάνιγγος πίσω από το πανό της Ομοσπονδίας.

      Αθήνα, 28/1/2014                                    

Το Γραφείο Τύπου

της ΟΓΕ