Σχετικά με το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των αμβλώσεων

που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση

 

Η ΟΓΕ καταδικάζει την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Ενώνει τη φωνή της με τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις νέες γυναίκες της Ισπανίας, που αντιπαλεύουν το νομοσχέδιο, οργανώνοντας πολύμορφες κινητοποιήσεις στη χώρα τους στις 8 Φλεβάρη.

Η ΟΓΕ, παρότι θεωρεί ότι η άμβλωση δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική μέθοδο αντισύλληψης, υπογραμμίζει ότι η απαγόρευσή της σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν και σε αυτή όταν υπάρχει ανάγκη. Οι συνέπειες της απαγόρευσης των εκτρώσεων δεν είναι οι ίδιες για όλες τις γυναίκες. Τα εμπόδια, ακόμα και τα νομικά, μπορούν να αρθούν εύκολα για τις γυναίκες της αστικής τάξης. Έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα για να υποβληθούν σε άμβλωση και να πληρώσουν όποια ιδιωτική κλινική επιλέξουν. Δεν ισχύει το ίδιο για τη μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοια έξοδα και θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, αφού υποχρεώνονται να καταφύγουν σε πρακτικές παράνομης έκτρωσης. Είναι εξάλλου οι ίδιες γυναίκες που πλήττονται από τις περικοπές συνολικά στις δημόσιες παροχές υγείας και από την αύξηση των ανταποδοτικών πληρωμών για υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, αντισύλληψης, πρόληψης, προγεννητικού ελέγχου, τοκετού, ιατρικών επισκέψεων, εξετάσεων και θεραπειών. Αυτές οι περικοπές έρχονται να προστεθούν στα αντιλαϊκά μέτρα στην εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, την πρόνοια, την παιδεία, που παίρνονται τα τελευταία χρόνια από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, στη βάση συναποφασισμένων στρατηγικών επιλογών.

Η αναζωπύρωση αντιδραστικών και αναχρονιστικών απόψεων, όπως αυτές για την απαγόρευση της έκτρωσης, αποτελούν τον ιδεολογικό μανδύα για ένα ακόμα χτύπημα στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες γυναίκες έχουν κάθε λόγο να καταδικάσουν τα μέτρα και τις αντιλήψεις που τα συνοδεύουν. Να διεκδικήσουν ένα σύστημα Υγείας που με ευθύνη του κράτους θα παρέχει δωρεάν όλες τις υπηρεσίες και της αναπαραγωγικής υγείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους, χωρίς τη δράση των επιχειρηματιών.

Η ΟΓΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των γυναικών της Ισπανίας, στηρίζοντας τη δράση της οργάνωσης «Φεμινίστριες για το Σοσιαλισμό», οργάνωση – μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών, που προχωρά σε κινητοποιήσεις στις 8 Φλεβάρη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Την ίδια μέρα η ΟΓΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην ισπανική πρεσβεία στην Αθήνα στις 11 π.μ., απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εκτρώσεις.

Αθήνα, 31/1/2014

Το Γραφείο Τύπου

της ΟΓΕ