Ψήφισμα για Σομαλία

Ψήφισμα για τα θύματα της πείνας στη Σομαλία

================================================

Εμείς, οι γυναίκες μέλη των Ευρωπαικών Οργανώσεων της ΠΔΟΓ που συνεδριάσαμε στην Αθήνα στις 10 – 11 Σεπτ. 2011 είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχες και διαμαρτυρόμαστε έντονα γιά το θάνατο από πείνα 29.000 παιδιών μέχρι 5 ετών στη Σομαλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών.

Ειμαστε πεισμένες ότι ο θάνατός τους δεν είναι αποτέλεσμα της «φυσικής καταστροφής» και των «εξαιρετικών καιρικών φαινομένων», αλλά είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που έχουν ενταθεί και κλιμακωθεί με δραματικές συνέπειες για το Σομαλικό λαό, ιδιαίτερα μετά την ανατροπη της Σοβιετικής Ενωσης και με τις συνεχείς ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις.

 

Δεν ξεχνάμε την επέμβαση του 1992 όταν ο ΟΗΕ έστειλε στη Σομαλία Αμερικανούς στρατιώτες και κυονόκρανους με το πρόσχημα ότι θα έσωζαν τη χώρα από τον λιμό.

Δεν ξεχνάμε την επέμβαση των ΗΠΑ το 2002 όταν με το πρόσχημα του λεγόμενου «αντιτρομοκρατικού πολέμου ενάντια στην ΑλΚάιντα» και το ισλάμ δημιούργησαν στην Σομαλία την ισλαμική «Αλ Σαμπάμπ».

Δεν ξεχνάμε την στυγνη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και της Αιθιοπίας στη Σομαλία το 2006 – 2007 που κατέληξε σε εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες πρόσφυγες.

Να είναι άραγε «τυχαίο» το γεγονός πως και οι προηγούμενοι λιμοί στη Σομαλία (1973, 1984, 1992) ακολουθήθηκαν απόσφοδρές συγκρούσεις ή ξένες επεμβάσεις?

 

Σήμερα, οι ΗΠΑ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο σημαντικό αυτο γεωπολιτικά σημείο του πλανήτη, από τα πιό νευραλγικά σημεία της παγκόσμιας ναυτιλίας, ακριβώς απέναντι από την Αραβική χερσόνησο και στην πολυσύχναστη ναυτιλιακή οδό προς τη Νότια Ασία.

Επίσης, η Γαλλία η οποία διατηρεί στρατιωτική βάση στο γειτονικό Τζιμπουτί δεν είναι τυχαίο ότι προσφέρθηκε να προσφέρει «ανθρωπιστική βοήθεια» με στρατιωτικά μέσα.

 

Είμαστε βαθειά ανήσυχες γιατί περά από τα 29,000 νεκρά παιδιά, άλλα 640.000 παιδιά κινδυνεύουν λόγω του σοβαρού λιμού ενώ η χρηματική βοήθεια που έχουν υποσχεθει διεθνείς οργανισμοί και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις φθάνει στη Σομαλία με το σταγονόμετρο.

 

Απαιτούμε να σταλεί επειγόντως ολόκληρο το ποσό της χρηματικής αρωγής γιά την άμεση ανακούφιση του Σομαλικού λαού μέσω Διεθνών Οργανισμών χωρίς τη μεσολάβηση ΜΚΟ ή άλλων μεσαζόντων.

Καλούμε όλες τις οργανώσεις της ΠΔΟΓ να «σηκώσουν» αυτό το ζήτημα και να καταδικάσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Σομαλία.

 

Αθήνα, 11 Σεπτ. 2011