Ψήφισμα για Αντικομμουνισμό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ – ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

            Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών που πήραμε μέρος στη συνάντηση στην Αθήνα, 10-11 Σεπτεμβρίου 2011, καταγγέλλουμε την αντικομμουνιστική σταυροφορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και καταδικάζουμε την προσπάθεια περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών της Ευρώπης.

 

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλιμακώνουν την επίθεσή τους στην κομμουνιστική ιδεολογία και στα κόμματα που την εκφράζουν, πολλαπλασιάζουν τα εμπόδια στη δράση τους, νομοθετούν απαγορεύσεις που αφορούν ακόμα και τη λειτουργία τους. Τα παραδείγματα είναι πρόσφατα και πολλά, αποτελούν συνέχεια μιας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια:

  • Με αφορμή τον «εορτασμό» της 23ης Αυγούστου ως «Ημέρα μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», η πολωνική Προεδρία της ΕΕ διοργάνωσε συνδιάσκεψη η οποία κατέληξε στη Διακήρυξη της Βαρσοβίας. Μέσα από αυτή προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία στα δικά τους μέτρα και να εξισώσουν το φασισμό με τον κομμουνισμό.
  • Με το νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτέμβρη στη Σλοβακία, διώκεται ποινικά και τιμωρείται με φυλάκιση από έξι μήνες έως τρία χρόνια «όποιος αρνείται να δεχτεί ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος που βασίζονται στην κομμουνιστική ιδεολογία». Παρόμοιος νόμος έχει υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ήδη από τον Ιούνιο του 2010.
  • Η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει προχωρήσει σε σύσταση επιτροπής που θα επεξεργαστεί έως τον ερχόμενο Νοέμβρη έκθεση με την οποία θα προσφύγει στο δικαστήριο για την απαγόρευση της λειτουργίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας – Μοραβίας.

 

Η επίθεση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά μόνο τα κομμουνιστικά κόμματα αλλά αγγίζει συνολικά το λαϊκό κίνημα. Κραυγαλέο παράδειγμα από την Ελλάδα αποτελεί η πρόσφατη (2/9) δικαστική απόφαση που απαγόρευσε την ίδρυση Συλλόγου Σπουδαστών, με την αιτιολογία ότι το καταστατικό του εκφράζει την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι αγώνες των λαών της Ευρώπης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Από το πεδίο βολής τους δεν ξεφεύγει ούτε το μαχητικό γυναικείο κίνημα, που αποτελεί μέρος του λαϊκού κινήματος και παλεύει ενάντια στην ανισοτιμία των γυναικών και την εκμετάλλευση.

Σήμερα που η καπιταλιστική οικονομική κρίση βαθαίνει και τα αδιέξοδα του συστήματος γιγαντώνονται, η κλιμάκωση του αντικομμουνισμού και η κατά μέτωπο επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών αποτελούν το απαραίτητο συμπλήρωμα της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης, το εργαλείο που θα διευκολύνει την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που πλήττουν όλους τους εργαζόμενους και έχουν ακόμα πιο βαρύ αντίκτυπο στις γυναίκες. Αποτελεί το μαστίγιο με τη βοήθεια του οποίου θέλουν να κρατήσουν τους λαούς φοβισμένους, με σκυμμένο το κεφάλι, να υποτάσσονται στην πολιτική με την οποία τα μονοπώλια συνθλίβουν τη ζωή τους, να μην πιστεύουν στη δύναμη και στο δίκιο τους.

Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις της ΠΔΟΓ είμαστε αποφασισμένες να εντείνουμε τη δράση μας ώστε τα μονοπώλια και οι πολιτικοί τους εκφραστές να πάρουν απάντηση. Είμαστε έτοιμες να δώσουμε τις μεγάλες μάχες που απαιτούνται για να απαντήσουν οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και στη συνείδησή τους. Θα παλέψουμε ανυποχώρητα μέχρι να κατακτήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε και σήμερα μας στερούν.